De Ster van het Noordstation

De ster is een herkenningssymbool voor velen, afspraak onder de ster, zo klinkt het vaak.” Knack-journalist en treinreiziger Stijn Tormans was dan ook zeer verbaasd toen hij hoorde dat de NMBS de ster wil verwijderen omdat ze niet meer in de stijl van het station past. Het argument is dat men het gebouw in zijn oude glorie wil herstellen en alle storende elementen weghalen. Ook de houten banken moeten er aan geloven.

Stijn Tormans dook de geschiedenis in en kwam te weten dat de ster er hangt van bij de inhuldiging van het nieuwe Noordstation in 1952. Volgens alle spoorhistorici verwijst ze naar de Etoile du Nord, de legendarische trein die tussen 1924 en 1996 reed van Parijs naar Amsterdam, naar het Noorden. De ster is afgebeeld op zowat alle reclameaffiches voor de trein. Ze herinnert dus aan het rijke verleden van de spoorwegen, aldus Tormans. De NMBS wil de ster een plaats geven in het museum, maar dat is tegen de zin van Tormans.

Hij begon samen met Tanja Wentzel en Katherine Ennekens, afgelopen weekend een facebookgroep,reddestersauvezletoile. Enkele dichters, onder wie Geert van Istendael en Frank De Crits, kropen meteen in hun pen voor een ode aan de stationsster. Tormans plant in de komende dagen ook een eenmansactie in de lokettenzaal. Zijn protestbord met ‘Red de Ster’ ligt al klaar.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0