Crowdfunding voor restauratie schilderij Napoleon

Het Amsterdam Museum hoopt met een crowfunding-actie 30.000 euro op te halen voor de restauratie van het schilderij 'De intocht van Napoleon' 

Op zondag 8 oktober jl. werd 'De intocht van Napoleon' van Matthieu van Bree onthuld. Het 6 bij 4 meter grote doek lag meer dan honderd jaar in het depot. Het is nu te bekijken in de Schuttersgalerij van het musuem.

Het schilderij moet nog wel worden gerestaureerd, maar daarvoor kan het gewoon blijven hangen. Het museum roept bezoekers en andere cultuurliefhebbers op om een klein deel van de restauratiekosten op zich te nemen.

Het museum hoopt met crowdfunding 30.000 euro op te halen. Kunstliefhebbers kunnen voor 25 euro de restauratie van het paard van Napoleon sponsoren. Voor de Franse keizer zelf moet 250 euro worden afgerekend. Wie aan de actie meedoet, krijgt een certificaat en extra informatie over het deel van het schilderij dat met het geld wordt opgeknapt.

Het museum zegt met de actie het publiek bij het behoud van het Nederlandse culturele erfgoed te willen betrekken. Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte Nederland bezocht. Hij deed bij dat bezoek uiteraard ook Amsterdam aan. De aankomst van Napoleon is vastgelegd in het schilderij van Van Bree, dat in 1813 voor het eerst werd onthuld. Tot 1885 hing het doek in het Amsterdamse stadhuis, daarna was het nog zes jaar te zien in het Rijksmuseum. Sinds 1891 was het opgerold in een depot opgeslagen.

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0