Big Art Ride – fietstocht door Europa’s kunsterfgoed

Gisteren opende minister Jet Bussemaker het project Big Art Ride. Terwijl zij in Den Haag op de fiets stapte met een virtual reality-bril op, deed Rik Vandenberghe (CEO van ING België) dat tegelijkertijd in Brussel.

Samen fietsten zij voor een virtueel Europa, gevuld met de hoogtepunten van Europa’s kunsterfgoed. Doel van het project is om Europese steden met elkaar te verbinden door middel van kunst. De BigArtRide vindt plaats in april, mei en juni in Amsterdam en een aantal Europese steden zoals Brussel, Rome, Berlijn, Londen en Parijs.

Virtuele race door een stad

Het project is onderdeel van de Europeana280 campagne. In deze campagne worden tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU de Europeana Art History Collections gelanceerd.  De Big Art Ride is een virtuele race door een stad. Je ziet het verleden en het heden. De stad reageert op iedere beweging en je ziet prachtige kunst.

Het laat Europa’s erfgoed en cultuur en de toekomst ervan zien. De meest opvallende meesterwerken en de meest unieke kunst worden in de spotlight gezet. De tour trekt tot en met juni door Europa. Iedereen kan meedoen. Bij ieder event worden steeds twee deelnemers uit verschillende steden (een uit Amsterdam, een uit een andere stad) uitgenodigd op een stationaire fiets met virtual reality-technologie te stappen.

Fietsbel laten rinkelen

Zij fietsen vervolgens samen door een stad, waar decennia van Europese kunst in de vorm van gebouwen, wegen en bomen voorbij komen. Iedereen mag plaatsnemen op de fiets. Ook voorbijgangers kunnen meedoen, zij kunnen spelen met de fietspomp of de fietsbel laten rinkelen. Ze kunnen de fiets ook proberen te laten stoppen. De installatie blijft een paar dagen op elke locatie.

De BigArtRide begon in Den Haag, de stad van de politiek en de internationalisering. Daarna gaat de fiets naar de Innovatiehoofdstad, Amsterdam. Daar zal hij te vinden zijn op diverse plekken. Daarnaast is de fiets bij de start van de Giro d’Italia in Apeldoorn en Nijmegen en tegelijkertijd in diverse Europese steden.

Het tourschema

21 – 23 april, Den Haag & Brussel;
22 - 23 april, Amsterdam;
27 – 30 april, Amsterdam & Wroclaw;
6 – 8 mei, Apeldoorn & Rome;
7 – 8 mei, Nijmegen;
13 – 15 mei, Amsterdam & Wenen;
20 – 22 mei, Amsterdam & Praag;
25 – 28 mei, Amsterdam & Brussel;
30 mei – 1 juni, Amsterdam & Berlijn;
9 – 11 juni, Amsterdam & Londen;
17 – 19 juni, Amsterdam & Motola;
28 – 30 juni, Amsterdam & Bratislava

BigArtRide is een initiatief van Europeana, ontwerpbureau DROPSTUFF.nl, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse ambassades. Europeana280 is een grensoverschrijdende campagne om mensen te interesseren in Europa’s kunsterfgoed door middel van innovatieve manieren.

Europa’s digitale platform

Ministeries van Cultuur en cultureel erfgoed instituten van alle 28 EU-lidstaten plus Noorwegen werden uitgenodigd om tien kunstwerken van lokale oorsprong bij te dragen, zodat deze gevierd en gedeeld konden worden door heel Europa. Meer dan 150 organisaties voegden 300 fantastische kunstwerken toe. Deze kunnen allemaal in 2016 ontdekt worden.   

Europeana is Europa’s digitale platform voor cultureel erfgoed. Dat gebeurt door middel van het verzamelen en het verstrekken van online toegang tot miljoenen gedigitaliseerde items van ruim 3500 bibliotheken, archieven, audiovisuele collecties en musea uit Europa. De collectie bestaat uit boeken, foto’s en kunst, maar ook uit televisie-uitzendingen en 3D-voorwerpen.

Europeana steunt en promoot het creatief hergebruik van de culturele erfgoedcollecties in onderwijs, onderzoek, toerisme en creatieve vakgebieden. Dropstuff Media is een media-ontwerpbureau voor digitale en interactieve projecten. Daarnaast is het een medianetwerk voor digitale kunst en cultuur-gerelateerde content op publieke schermen in verschillende Nederlandse steden.

Nieuwe media experimenten

Dropstuff.nl startte een serie van interactieve projecten waarmee twee steden met elkaar werden verbonden door middel van ‘New media’-experimenten. BigArtRide is het jongste initiatief hierin. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verzamelt, bewaart en opent het Nederlands audiovisuele erfgoed voor zoveel mogelijk gebruikers. Binnen Big Art Ride is Beeld en Geluid partner in onderzoek in ontwikkeling van de virtual reality-applicatie.  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0