Tentoonstelling 'Van Michel tot Israëls'

Deze tentoonstelling is te zien van 27 januari tot en met 6 december in het Museum Gouda. De tentoonstelling bestaat uit landschappen, stillevens en figuren van de schilders Georges Michel (1763-1843) en Isaac Israëls (1865-1934).

Michel en Israëls zijn, binnen de collectie van dit museum, als twee tegenpolen van elkaar. Michel wordt gezien als Barbizon, een school der Franse schilders, die de Haagse School hebben beïnvloedt. Israëls daarentegen staat bekend als een impressionist, voor wie de thema’s en kleuren vande Haagse School al hadden afgedaan.

In de tentoonstelling wordt gekeken hoe de schilderkunst in de negentiende eeuw zich heeft ontwikkeld, van Michel tot Israëls. Daarnaast staat de uitwisseling van kennis en techniek tussen Nederlandse en Franse schilders centraal. Schilderijen van Nederlandse en Franse schilders hangen gebroederlijk naast elkaar, zodat de bezoekers kunnen kijken en vergelijken. Zo hangen de koeien van Jan Voerman en Willem Roelofs naast die van Jules Dupré en Antoine Volon. Fantin-Latours rozen naast de bloemen van Sientje Mesdag-van Houten.

Voor de tentoonstelling ‘Van Michel tot Israëls’ is de eigen collectie van Museum Gouda, die tot stand is gekomen door een schenking van verzamelaar Paul Arntzenius (1883-1965), uitgebreid met schilderijen in bruikleen.

Voor deze tentoonstelling is een gratis audiotour beschikbaar. Bezoekers kunnen deze rondleiding beluisteren door op hun smartphone de app ‘IZI travel’ te downloaden. Onder ‘Museum Gouda’ is de tour te vinden. In het museum zelf zijn hoofdtelefoons beschikbaar.

 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0