Slag bij Leipzig

De Slag bij Leipzig of Volkerenslag vond plaats van 16 t/m 19 oktober 1813. De veldslag maakte onderdeel uit van de strijd die Napoleon, na zijn nederlaag in Rusland, voerde tegen de Zesde Coalitie: Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden. Napoleons leger bevatte ook Poolse en Italiaanse troepen en Duitsers van de Rijnbond. Bij de strijd waren meer dan 600.000 soldaten betrokken en is daarmee de grootste veldslag in Europa vóór de Eerste Wereldoorlog.

Tegen de geallieerden

Napoleon organiseerde zijn troepen rond Leipzig om zijn bevoorradingslijnen te verdedigen en de geallieerden te weerstaan. Napoleon concentreerde zijn troepen op een lijn van Taucha tot Stötteritz (waar Napoleon zijn commandopost plaatste) die daarna in zuidwestelijke richting wendde naar Lindenau. Het Oostenrijks-Pruisisch-Russische leger van Bohemen trok op vanuit Dresden, en de Pruisisch-Russisch-Zweedse legers van het Noorden en Silezië vanuit het noorden. In  totaal beschikten de Fransen over ongeveer 190.000 troepen en de geallieerden over 200.000. Dit aantal zou echter groeien tot een aantal van 330.000 man.

Het gevecht begon op 16 oktober met een aanval van het geallieerde leger van Bohemen bij de dorpjes Wachau en Connewitz en zou drie dagen duren.

Verslagen

Op 18 oktober lanceerden de geallieerden een enorme aanval en gedurende de volgende 9 uur werden de Fransen langzaam teruggedreven naar Leipzig. De beide kampen liepen zware verliezen op en alleen de vastberadenheid van de Franse troepen voorkwam een doorbraak. Napoleon voorzag de slechte afloop en tijdens de nacht van de 18e op de 19e begon hij de meerderheid van zijn troepen terug te trekken over de rivier Elster. De terugtrekking verliep goed, tot in het begin van de namiddag per ongeluk de enige brug te vroeg werd opgeblazen door een bange Franse corporaal. De 30.000 achtergebleven Fransen konden dan ook niets anders dan zich overgeven of de rivier over zwemmen.

Napoleon werd verslagen en gedwongen terug te keren naar Frankrijk. De geallieerden vielen Frankrijk in het begin van het volgende jaar binnen en Napoleon werd gedwongen af te treden en werd in het voorjaar verbannen naar Elba.

 

 

 

 

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0