Design Derby Nederland-België (1815-2015)

Uit twee eeuwen zijn de beste ontwerpen uit Nederland en België tegenover en naast elkaar gezet. Dat is de opzet van de ‘Design Derby’ ofwel de tentoonstelling die vanaf 13 juni in het museum Boijmans van Beuningen te zien is.

Tot 13 september zal de tentoonstelling daar zijn te bewonderen, waarna hij doorreist naar het Designmuseum in Gent. Aldaar wordt de tentoonstelling op 23 oktober geopend. Belgische bezoekers kunnen van het design genieten tot 14 februari 2016.

In de ‘derby’, de naam zegt het al, gaat het Nederlands design de strijd met het design afkomstig uit België  aan. Van de overdadige en sierlijke Belgische art nouveau tot de strakke Nederlandse variant en van de verfijnde ambachtelijkheid van onze zuiderburen tot het meer conceptuele design in eigen land. Wie wint of eindigt deze ‘wedstrijd’ in gelijkspel?

Ruim vierhonderd geselecteerde objecten zullen te bewonderen zijn. Op chronologische volgorde – van empire naar social design - wordt de bezoeker mode, meubels, auto’s, maar ook affiches en grafisch design getoond. Gemaakt van zilver, glas, keramiek en allerlei andere denkbare materialen. De tentoonstellingen laat, door de parallelle ontwikkeling van Nederland en Belgisch design, de overeenkomsten en de verschillen zien tussen beide landen.

Zo deed de Industriële Revolutie een halve eeuw eerder haar intrede in België. Wat was daarvan het gevolg voor vormgevers? Waarmee wedijverden beide landen op de Art Deco tentoonstelling in 1925 in Parijs?

Ter gelegenheid van de tentoonstelling zal er een nieuwe video verschijnen op ARTtube.nl. Tevens zal er een publicatie verschijnen, waarin de thema’s, aan de hand waarvan de tentoonstelling is opgebouwd, worden toegelicht door designprofessionals uit Nederland en België. Dit boek zal te koop zijn in de winkel en de webshop van het museum.

De tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland - België’ wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds en BesteBuren en vindt plaats in het kader van de viering van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na Rotterdam reist de tentoonstelling door naar Gent (23 oktober 2015 tot en met 14 februari 2016).

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0