Den Haag trakteert de stad op een enorme Mondriaan taart

In het Atrium was het gisteren om half negen al een drukke bedoening. Er werd namelijk hard gewerkt om de grote Mondriaan taart op tijd klaar te hebben voor het feest. Gemeente Den Haag trakteert haar inwoners en bezoekers in het Atrium op een reusachtige taart ter ere van de verjaardag van schilder Piet Mondriaan.

Oeps!
7 Maart is het namelijk 145 jaar geleden dat Piet Mondriaan is geboren. De mensen van Bakkerij Remmerswaal, hadden hun handen vol aan het uitstallen van dit stukje kleurrijke taart. Het was een hele puzzel want de taart kwam met een verzameling wagentjes binnen en moest dan precies zoals het voorbeeld worden uitgepakt. Dit ging heel even verkeert maar dat werd al heel snel weer hersteld. Een van de bezoekers vertelde me dat Mondriaan vast trots zou zijn geweest op deze taart.

Taart voor 5000 mensen
Rond de klok van tien mocht de kersverse(tijdelijke) burgemeester, Tom de Bruijn symbolisch dit kunstwerk aansnijden. Dit deed hij onder toezicht van het publiek en wethouders. Eenmaal aangesneden is het de bedoeling om voor drie uur vanmiddag 5000 mensen te trakteren op een stukje Mondriaan. 

Bakkerij Remmerswaal
De Mondriaan-taart is gemaakt door Bakkerij Remmerswaal uit Leidschendam-Den Haag, waarbij Mondriaans kunstwerken met vlakken in rood, geel, blauw en wit met zwarte lijnen als inspiratie hebben gediend. De taart meet vier bij 3,85 meter, oftewel bijna zestien vierkante meter. 

Gratis een vorkje prikken
Geheel toepassend is het dat de studenten van ROC Mondriaan zullen helpen bij het uitserveren. Ik zag een meneer die heel netjes een stukje inwikkelende met wat papier en dan in zijn fiets tas deed. Zeker voor tijdens de middag pauze of zoiets. Iedereen is tot drie uur welkom om gratis een vorkje mee te komen prikken! Mocht nou er nog iets over blijven, dan zal dat worden verdeeld onder een aantal verzorg en verpleegtehuizen in de buurt. 

Piet Mondriaan
Pieter Cornelis Mondriaan wordt op 7 maart 1872 geboren in Amersfoort. Mondriaan is één van de grote pioniers van de abstracte en non-figuratieve kunst en daarmee één van Nederlands belangrijkste kunstenaars. Vooral zijn latere werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij staat ook bekend als één van de belangrijkste medewerkers van het kunstbeweging De Stijl die honderd jaar geleden werd opgericht. In Den Haag wordt dat gevierd met verschillende evenementen. 

Den Haag viert Mondriaan & De Stijl
De reusachtige Mondriaan-taart is onderdeel van het landelijke feestjaar 'Mondriaan tot Dutch Design'. Precies 100 jaar geleden werd de Nederlandse kunstbeweging De Stijl opgericht. In 2017 pakt Den Haag daarom uit met tal van tentoonstellingen rond de beroemde kunstenaar en de invloedrijke kunstbeweging, maar ook met dansacts, festivals, lezingen en speciale routes. Tal van gebouwen en winkels in Den Haag hebben de afgelopen weken bovendien een heuse Mondriaan-metamorfose ondergaan, zoals het stadhuis dat voorzien is van de bekende vlakken en lijnen in primaire kleuren. Centraal tijdens de viering staat natuurlijk het Gemeentemuseum Den Haag met de grootste Mondriaan-collectie ter wereld. Kijk voor alle tentoonstellingen en activiteiten van het Mondriaan-jaar op https://denhaag.com/nl/mondriaan-stijl

Foto's: Gera Nieland

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0