Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland

De Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland, ook wel de Den Helderexpeditie genoemd, was een expeditie door Britse en Russische troepen van 27 augustus tot 19 november 1799. Ze maakte deel uit van de Tweede Coalitieoorlog tegen revolutionair Frankrijk. De geallieerde Britten en Russen vielen het schiereiland Noord-Holland binnen, dat destijds in de Bataafse Republiek lag, een vazalstaat van Frankrijk in het huidige Nederland.

Het doel voor ogen houden

De veldtocht had verschillende strategische doelen. Allereerst moest de Bataafse oorlogsvloot uitgeschakeld worden voordat deze gebruikt kon worden voor een Franse invasie van Groot-Brittannië. Daarnaast wilden de Britten en Russen Amsterdam veroveren en een antirevolutionaire opstand in Nederland ontketenen. Daardoor zou de Bataafse Republiek ten val gebracht moeten worden en zou het Huis Oranje-Nassau hersteld kunnen worden als stadhouders.

Verloop van de expeditie

Voor de Britten en Russen verliep de expeditie in eerste instantie goed. Na de landing bij Callantsoog (ten zuiden van Den Helder) op 27 augustus viel de Bataafse vloot in handen van de geallieerden. De Brits-Russische troepen vestigden een bruggenhoofd in de Zijpe-polder en namen Alkmaar in na overwinningen in de Slag bij Krabbendam (10 september) en de Slag bij Alkmaar (2 oktober). Wel wisten de Frans-Bataafse verdedigers de geallieerden te verslaan in de Slag bij Bergen op 19 september.

Op 6 oktober leden de geallieerden een gevoelige nederlaag in de Slag bij Castricum, en op 10 oktober tekenden de strijdende partijen de Conventie van Alkmaar waarbij de geallieerde troepen zich terug mochten trekken uit Noord-Holland met behoud van hun buit, en zonder herstelbetaling te hoeven doen. Op 19 november waren alle geallieerde troepen weg uit Noord-Holland.

Overblijfselen

In het Huis met de Kogel in Castricum is nog steeds een kanonskogel te zien die tijdens de veldslag daar in de muur is ingeslagen. Ook plaatsnamen als de Doodelaan in Castricum en de Russenweg in Bergen herinneren nog aan de strijd. In Bergen staat het Russisch Monument (1901). De Franse overwinning wordt vermeld op de Arc de Triomphe in Parijs als Alcmaer.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0