1640 | Bouw Laecken-Halle, Leiden

Lakenloodjes
De Lakenhal was halverwege de 17de eeuw het bruisende centrum van de Leidse lakenhandel. Hier werden hoogwaardige wollen stoffen naartoe gebracht door de Drapeniers, de handelaren in laken en textiel die in direct contact stonden met de productieplaatsen in de stad. Nadat de kwaliteit van de stoffen in orde was bevonden, bogen de zogenaamde Staalmeesters zich over het keuren van de kleuren die het Leidse laken zo beroemd maakten: diep zwart, ultramarijn blauw en karmozijn rood. Goedgekeurde lakens werden door de Stempelmeesters van een loden zegel voorzien. Dit lakenloodje vindt u tegenwoordig weer terug in het logo van Museum De Lakenhal. Nadat het lood was geslagen was het product klaar voor de markt.

Jassen en biljarttafels
Het Leidse laken was een hoogwaardige wollen stof, die tegenwoordig nog wel op biljarttafels ligt, maar die vroeger veel werd toegepast in pakken, toga’s, uniformen, jassen en andere kledingstukken. De stof was zo sterk en duurzaam, dat deze vaak van generatie op generatie werd overgedragen. Behalve voor kleding werden de lakense stoffen ook toegepast als wandbekleding of meubelstoffering. Het maken van deze stoffen was een intensief en langdurig proces. Lakense stoffen waren dan ook erg duur; het werd gezien als een exclusief kwaliteitsproduct.

Vanuit Leiden tot in China
Eeuwenlang is Leiden beroemd geweest vanwege de productie van lakense stoffen en textiel. Als de lakennijverheid in de 17de eeuw tot grote bloei komt, groeit Leiden zelfs uit tot de tweede stad van de Republiek, na Amsterdam, en de grootste textielstad van Europa. De intensieve bloeiperiode van de lakenindustrie was mede te danken aan de protestantse Vlaamse textielarbeiders die hier na de val van Antwerpen in 1585 hun toevlucht zochten en die veel kennis over de productie van stoffen met zich meebrachten. Uiteindelijk werden er in Leiden wel 150 soorten wollen stoffen gemaakt. “Saai” bijvoorbeeld: een lichte wollen stof, en grein: een stof van geitenhaar. De grondstoffen werden geïmporteerd uit Turkije, Spanje en Engeland. De afzet van de Leidse producten vond via de Amsterdamse stapelmarkten plaats tot in de verste uithoeken van de wereld, voorbij Europa, tot in China en Zuid-Amerika.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0