Zondagse winkelsluitingen

Het Hongaarse parlement gaat praten over de wet die de zondagssluiting voor grote winkels en warenhuizen - dat nu ongeveer een jaar van kracht is - regelt. De uitslag van de onderhandelingen in het parlement zijn al op voorhand bekend.

De grote supermarkets en warenhuizen zijn voor het overgrote deel in handen van buitenlandse concerns als Tesco (Engels), Auchan (Frans), Spar (Oostenrijks, ooit Nederlands), Lidl en Aldi (Duits). Met als motivatie de weekend-rust, die ook voor het winkelpersoneel moest gelden, werd eerst een wet bedacht die alleen de buitenlandse bedrijven trof en kortte.

Winkelpersoneel

Vanwege de ingebouwde  discriminatie werd dat wetsvoorstel teruggetrokken en werd in de aangepaste wetgeving de begrenzing in hoofdzaak bepaald door het hebben van personeel, zodat de "Internationalen" toch de schade leden en de regering niet al te veel gezichtsverlies leed. Alleen de kleine buurtkruidenierswinkeltjes bleven bestaan.

Vanzelfsprekend werd daar ook door het winkelpersoneel over gemord, immers, wanneer iedereen gelijktijdig werkt, waar en wanneer kan het (winkel)personeel dan de grotere boodschappen doen? Bovendien waren de (minimale) toeslagen voor werken in het weekeinde voor heel veel winkelbedienden een meer dan welkom extraatje.

Winkelsluitingsreferendum

Ondanks alle pogingen van de oppositiepartijen om een referendum over dit onderwerp te starten, werden alle door de parlementaire minderheid gestarte referendumpogingen om de winkelsluitingswet om zeep te helpen door de parlementaire Fidesz meerderheid afgeschoten, tot en met blokkades van het registratiekantoor aan toe, zodat geen referendum binnen de geldende tijdslimiet gestart zou kunnen worden.

Dat was reden voor een gang naar het Hooggerechtshof, dat de registratie mogelijk heeft gemaakt en de voorbereidingen voor een winkelsluitingsreferendum werden gestart. 

Nu heeft de Fidesz besloten om in het parlement het afschaffen of wijzigen van die wet op korte termijn (waarschijnlijk zelfs vandaag al) te bewerkstelligen, om zo de gruwelijk hoge kosten van een duur referendum (waarschijnlijk minder kostbaar dan de salarissen en toeslagen voor ministers en staatssecretarissen in één maand), veroorzaakt door de oppositiepartijen, te voorkomen.

Referendumnederlaag voorkomen

Een nobele gedachtegang, waarmee een te verwachten referendumnederlaag en gezichtsverlies worden voorkomen. Een regeringslid liet zelfs al bekendmaken dat de winkelcentra waarschijnlijk volgend weekend alweer open kunnen!

Vanzelfsprekend gaan de door de staat erkende (is gestuurde) vakbonden wat ritueel gemor laten horen (ik weet niet hoeveel en voor hoe lang) maar dat zal zeker niet heel langdurig zijn want vroegere ontslagen als gevolg van de zondagssluiting vorig jaar zullen vast wel weer door nieuwe werkgelegenheid gecompenseerd worden.

Waarvan akte!

Bij de afbeeldingen: 1) de buurtsuper, met dank aan André van Duijn, 2) Het effect van loonsverhogingen, 3) En ze zeggen... dat het in 2016... beter gaat

Tags

Reageren