Sustainability art

Sustainability is een breed begrip, simpel gezegd is het dat je bij de productie van je werk de natuurlijke grondstoffen niet uitput en geen schade toebrengt aan de planeet. In 1987 definieerde de Verenigde Naties Sustainability Development als ‘een ontwikkeling’ waarbij de huidige wereldbevolking in haar behoeften voorziet zonder de komende generaties de mogelijkheid te ontnemen om in hùn behoeften te voorzien. 

In Sustainability art tonen kunstenaars hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering.  

Pulchri Studio en Amstelland Kunst  

Twee kunstenaarscollectieven, Pulchri Studio en Amstelland Kunst (VAK), organiseren gezamenlijk het reizend kunstproject ‘Sustainability Art’.

In samenwerking met studenten van TU Delft maken 60 kunstenaars de complexe ontwikkelingen omtrent Sustainability invoelbaar. De tentoonstellingen zijn te zien in onder andere naar  Pulchri Studio, CBK Amsterdam, de TU Delft Library, Kunstcentrum Haarlem en gaan dan verder naar Rusland. 

Kunstcentrum Haarlem  

Tot en met 14 maart 2020 is in Kunstcentrum Haarlem de tentoonstelling Sustainability Art #4 te zien. 16 Kunstenaars laten hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering zien. De kunstenaars maken met uiteenlopende werken de complexe materie zichtbaar van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde, de vervuiling van de oceanen en de algehele verspilling. In veel werk is gebruik gemaakt van afbreekbare en recyclebare materialen.

De werken zijn zeer divers. De Amsterdamse kunstenaar en arts Maja Vucetic toont twee varianten van de aloude apotheker-gaper waarbij zij de verspilling van medicijnen en het gebrek aan medicijnen in de niet-westerse wereld aan de kaak stelt. ‘’Het gebruik van medicijnen is vaak niet duurzaam, ongebruikte medicijnen worden regelmatig teruggebracht bij de apotheek maar mogen niet hergebruikt worden’’. Voor haar Naar lucht happende gaper gebruikte Vucetic honderden medicijnen die zij heeft verzameld bij de huisartsenpost in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Opwarming van de aarde

De Russische kunstenaar Vladimir Opara geeft commentaar op de opwarming van de aarde met een indringende serie bewerkte foto’s van verbrande zonnebloemvelden waarbij ook zijn liefde voor Vincent van Gogh voelbaar is. Jet Naftaniel-Joëls maakt van gebruikte koffie-cupjes sierlijke sieraden. Cees van Rutten maakt nieuw werk van schilderijen die hij in de kringloopwinkel koopt, En Jos Out recyclet oude marmeren grafzerken tot nieuwe beelden waar minimale restanten van de teksten van de oorspronkelijke grafzerken zichtbaar blijven.

Deelnemende kunstenaars Sustainability Art #4

Paul Klimecki, Mary Kuiper, Marian Meerbeek, Alexx Meidam, Dana LaMonda, Jet Naftaniel-Joëls, Sunny Neeter, Vladimir Opara, Jos Out, Cees van Rutten, Neely Schaap, Astrid Stoffels, Ellen van Toor, Marijke Uittenbroek, Maja Vucetic en Annette van Waaijen.

Sustainibility Art in Rusland

Na Haarlem zal de tentoonstelling verder reizen naar Rusland en te zien zijn in de steden Vladimir, Omsk en Moskou zien in de periode mei – september 2021. Binnenkort meer over deze reis.

Artspace FABRIKA – Center for Creative Industries; in coöperation with the Moscow Museum of Modern Art. More information about this location:  fabrikacci.ru/en/   

Afbeeldingen: 1) Maja Vucetic, Naar lucht happende gaper, 2) werk Cees Rutten, 3) poster derde editie, TU Delft Library

http://www.sustainabilityart.nl/

Reageren