Nederland en Vlaanderen op de Frankfurter Buchmesse (10)

De Vlaamse auteur Bart Moeyaert wordt de artistiek intendant van de gastlandpresentatie van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Bas Pauw van het Nederlands Letterenfonds zal de zakelijke en organisatorische leiding van het project op zich nemen.

De Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds van de Letteren (VFL) en de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds namen onlangs dit besluit. Het grootste deel van de benodigde middelen komt van het ministerie van OCW en het Vlaamse ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Stadsdichter Antwerpen

 In maart tekenden Jet Bussemaker en Joke Schauvliege, cultuurministers, een overeenkomst met Jürgen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse. Daarin staat dat Nederland en Vlaanderen zich in 2016 gezamenlijk als gastland zullen presenteren op de belangrijkste internationale boekenbeurs ter wereld.

Met Bart Moeyaert kiezen de fondsen voor een ondernemend auteur, die wordt gewaardeerd door publiek, media en collega’s in Vlaanderen en Nederland. Moeyaert is van vele markten thuis. Hij is bekend van zijn jeugdboeken, zijn gedichten en het Stadsdichterschap van Antwerpen, maar is daarnaast ook scenario- en toneelschrijver.

Vertaald in 21 talen

Hij is vernoemd naar het personage uit het boek van de Nederlandse schrijver Anne de Vries ‘Bartje zoekt het geluk’. Van deze Bartje Bartels, een van de bekendste fictieve Drentenaren, komt de beroemde uitspraak ‘Ik bid nie veur bruune boon’n’. Bart Moeyaert is de jongste van zeven zonen. Al jong schreef hij verhalen en maakte hij boeken en kranten.

Moeyaert is internationaal gelauwerd. Zijn werk is vertaald in 21 talen. Hij heeft een netwerk in veel landen. 19 van Moeyaers boeken verschenen in Duitse vertaling, de meeste bij Carl Hanser Verlag. Moeyaert heeft een sterke band met het Duitse taalgebied, waar hij geregeld workshops geeft en optreedt op festivals.

Is Vlaams Nederlands?

Moeyaert schrift proza en poëzie voor alle leeftijden en is in die zin een bruggenbouwer tussen verschillende literaire genres en auteurs. Hij is voortdurend op zoek naar originele manieren om zijn lezerspubliek te bereiken. Hij heeft ervaring met het opzetten van multidisciplinaire producties en hij experimenteert graag met digitale media.

‘Ik ga op zoek naar een eenvoudig concept met een heldere boodschap’, zegt Bart Moeyaert. ‘Belangrijk is een natuurlijke manier vinden om Vlaanderen en Nederland internationaal te presenteren. Ik heb op lezingenreizen te vaak moeten uitleggen waar Vlaanderen en Nederland liggen. Is Vlaams Nederlands? Ligt Amsterdam naast Antwerpen?’

De Wow Countries

‘Je brengt literatuur niet in kaart aan de hand van tulpen of bier. Ik houd van feesten, maar ik ben niet gek op feesten van dertien in een dozijn. Een gastland op de Frankfurter Buchmesse is pas memorabel als je je nog jaren later de unieke sfeer herinnert. Dat moeten we bereiken, dat we de Lage Landen op zo’n manier in Frankfurt presenteren dat bezoekers zich de Low Countries als de Wow Countries! zullen herinneren.’

De komende zullen verkennende gesprekken worden gevoerd met een aantal partners: Nederlandse en Vlaamse uitgevers, auteurs en vertalers, de betrokken brancheorganisaties, de Nederlandse cultuurfondsen en de Vlaamse cultuursteunpunten. Op basis daarvan stellen Bart Moeyaert en Bas Pauw een inhoudelijk plan op, dat aan het eind van het jaar wordt gepresenteerd.

Elk jaar in oktober

De Frankfurter Buchmesse vindt jaarlijks plaats in oktober en is met ca. 7.300 deelnemende exhibitors uit meer dan 100 landen, ruim 9000 journalisten en ca. 275.000 bezoekers de grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Recente gastlanden waren Argentinië (2010), IJsland (2011), Nieuw-Zeeland (2012) en Brazilië (2013). Dit jaar is Finland Ehrengast. In 2015 is dat Indonesië.

Meer informatie:

Nederlands Letterenfonds, Amsterdam, Tiziano Perez en Bas Pauw, tel. 020 5207300, email t.perez@letterenfonds.nl

Vlaams Fonds voor de Letteren, Antwerpen, Jos Geysels en Koen van Bockstal, tel. 32(0)496234581, email koen.vanbockstal@vfl.be

Tags

Reageren