Filmsterren in Den Haag in het Filmatelier

Afgelopen maandag was ik bij de lezing ‘Sterrenbezoek’ in het Filmatelier. Vroeger zat dat atelier in de Korte Koediefstraat, het is ondertussen verhuisd naar de Herenstraat, een parallelstraat van de Korte Poten, eveneens uitkomend op het Plein.

Het was de hoogste tijd dat ik er een keertje naar toe ging. De lezingen worden al jaren gegeven door de nog immer enthousiaste Elisa Mutsaers. Het zag er gezellig uit, met oude filmposters aan de muren, een groot filmscherm. Op de tafel stond koffie, thee en lekkere chocolaatjes.

Lezing met beelden

Toen alle stoelen rond de tafel ingenomen waren, kon de lezing met beelden van start gaan.

Filmsterren die een bezoek brachten aan Den Haag, dat was het thema. Vijf waren er geselecteerd: Emil Jannings, Liane Haid, Danny Kaye, Audrey Hepburn en Jeanne Moreau.

Emil Jannings

Emil Jannings (1884-1950) bezocht Den Haag in 1930. We zien diverse berichten in de kranten van toen, de meeste krantentitels bestaan niet meer, soms met een foto erbij van de aankomt van Jannings op het Staatsspoor (nu Den Haag CS), een stevige man met hoed, omringd door vele bewonderaars, vooral vrouwen, de meeste ook met een hoedje op. 

Jannings was de eerste winnaar voor een Oscar voor de Beste Acteur. Hij speelde vooral in zwijgende films, zoals Othello, Quo Vadis (hij speelde Nero), Der Blaue Engel, de film uit 1930 die Marlene Dietrich beroemd maakte en Der Letzte Mann, een film uit 1924 van Friedrich Wilhelm Murnau. We krijgen een fragment van deze laatste film. De hotelportier (Jannings) wordt ontslagen. Hij is te oud en te dik, maar hij vindt het vreselijk. Zijn uniform krijgt hij niet uit, dat lukt alleen de hoteldirecteur. Zijn identiteit is hotelportier. Daarom gaat hij na zijn ontslag door, hij gaat niet meer naar het hotel, maar voor iedereen doet hij alsof hij nog steeds hotelportier is.

In Den Haag wordt hij ontvangen in het statige Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen (in 1964 op geheimzinnige wijze afgebrand). Jannings slaapt in het chique Des Indes, we zien een plaatje, zw/w,  van het toenmalige Des Indes.

We zien een trailer van Der Blue Engel. Een professor, professor Unrat, hoort dat zijn leerlingen vaak naar de nachtclub gaan om Lola Lola (Dietrich) te kunnen zien. Hij gaat ook een kijkje nemen. De professor wordt verliefd op haar, hij trouwt met haar en wordt clown om de kost te verdienen. Maar het loopt niet goed af met de professor. We zien Dietrich haar beroemde lied ‘Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt’ zingen.

Liane Haid   

Liane Haid (1895-2000, 105 jaar geworden!) bezocht Den Haag in 1934. Zij begon als zangeres, en toen de sprekende film haar intrede deed zong ze veel in operettefilms. In totaal was ze te zien in zo’n 30 films. Ook Haid werd, na veel krantenaankondigingen, ontvangen bij het Staatsspoor. Ze bracht de nachten door in Grand Hotel Scheveningen en presenteerde zich aan het Haagse publiek in het Rembrandt Theater (1933-1967) aan het Lorentzplein. We zien foto’s hoe het eruitzag, van buiten en van binnen. Nu zit er een Albert Heijn.  Het Rembrandt Theater liet veel zogeheten Schlager films zien. En toen Haid kwam, was er niet alleen een film,  ‘Das Lied ist aus’, te zien, ze ging zelf ook zingen. Onder andere het lied ‘Adieu mein kleine Gardeofficier’, dat tot op vandaag de dag nog steeds gezongen wordt bij Andre Rieu.  

Danny Kaye

Danny Kaye (1911-1987) bezocht Den Haag (minstens) vier maal, in 1955, 1956, 1971 en 1981, vooral voor Unicef. Op school vermaakte Kaye, David Kaminski oorspronkelijk, zijn klasgenoten met liedjes en komische optredens. Hij ging de revue in als entertainer waarbij hij zijn dans- en zangkwaliteiten kon laten zien. Een van zijn eerste films was ‘Up in arms’(1944), in totaal speelde hij in zo’n 30 films, maar de meeste tijd was hij kwijt met Unicef ambassadeur, hij was de eerste ‘goodwill-ambassadeur’. We zien foto’s van Kaye in ziekenhuizen en met kinderen uit zeer afgelegen landen die in de lach schieten als Kaye weer een gekke bek trekt. Het Koninklijk Huis (Koningin Juliana en dochters) was er graag bij als Kaye weer eens in het land was. We zien een foto van Juliana en Kaye in het voormalige Metropole Palace. In 1965 won Kaye, namens Unicef, de Nobelprijs. We zien Kaye het Residentie Orkest proberen te dirigeren in het Kurhaus.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn (1929-1993), vader Brits, moeder Nederlands, was geboren in Brussel. Ook zij werd Unicef-ambassadeur, van af 1954. Ze bezocht Den Haag in 1954 in de toenmalige Haagse Dierentuin en trad op als mannequin bij Gerzon. Wim de Bie was er als jonge jongen ook bij en is jarenlang diep onder de indruk geweest. Ze was ook present op een gala-avond in het Metropole Theater. In 1988 had het Gemeentemuseum het programma ‘Film & Fashion’, waar de mode van Hubert de Givenchy een grote rol speelde. Daar was Hepburn ook bij. We zien een foto langs komen van De Givenchy, Hepburn (Hepburn was de muze van De Givenchy) en Leendert de Jong, die het evenement georganiseerd had.  

Hepburn won een Oscar en andere prijzen voor Roman Holiday (1953). We krijgen het begin te zien van een andere bekende film ‘Breakfast at Tiffany’s’ (1961).

Jeanne Moreau

En tot slot Jeanne Moreau (1928-2017). Zij opende in 1993 het nieuwe Haagse Filmhuis aan het Spuiplein. We zien foto’s van de gebeurtenis. Het aan komen rijden van de auto (met voorin Moreau en achterin de auto een piepjonge Leendert de Jong, programmeur van het Filmhuis), de officiële opening in Zaal 1 met de toenmalige cultuur-wethouder Louse Engering (een grote fan van het Filmhuis) en de burgemeestersvrouw, Mevrouw Havermans.

Jeanne Moreau werd ontdekt door Louis Malle. Zij speelde voor hem in L’Ascenseur pour l'Echafaud (1957) en brak door in Les Amants (1958). In totaal speelde ze in zo’n 30 films. In een fragment van Les Amants zien we Moreau, een welgestelde Parisienne, een lift krijgen van een man met een lelijke eend. Ze moet dringend bij een chique feest zijn, maar de man neemt haar een boerendorpje in, waar hij een afspraak heeft.   

Het was een interessante avond, we houden het programma in de gaten!
http://www.filmatelierdenhaag.nl/

Reageren