Wrijving van gedachten | Antwerpen – Zundert in Vincent van GoghHuis

Het Vincent van GoghHuis in Zundert presenteert toonaangevende en talentvolle Nederlandse en Vlaamse kunstenaars in de groepstentoonstelling ‘Wrijving van gedachten’| Antwerpen-Zundert.

Er worden werken geëxposeerd van Emo Verkerk, Fred Bervoets, Luc Tuymans, Marlene Dumas, Nel Aerts, Lennart Lahuis, Lieven Segers en Niek Hendrix.

BesteBuren

De tentoonstelling in het grensdorp Zundert biedt bezoekers een inkijk in de kunst van dit moment aan weerszijden van de grens. De culturele relatie tussen Nederland en Vlaanderen wordt hiermee aangehaald en uitgediept.

Tijdens de periode van de expositie werken vier talentvolle kunstenaars – Nel Aerts, Lennart Lahuis, Lieven Segers en Niek Hendrix – als ‘artist-in-residence’ te Antwerpen en Zundert. In ontmoetingen en presentaties staat reflectie op het gezamenlijke culturele erfgoed en de artistieke identiteit centraal.

Wrijving van gedachten’| Antwerpen – Zundert is een uitwisselingsproject van het Vincent van GoghHuis Zundert, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en het internationale residentie project AIR Antwerpen in het kader van het Nederland-Vlaanderen jaar BesteBuren.

Vincent aan Theo

Nederland en Vlaanderen delen een taal, een schilderkunstige traditie, en toch kennen ze elkaars hedendaags kunstklimaat slechts oppervlakkig. Het uitwisselingsproject ‘Wrijving van gedachten’ beoogt Nederlandse en Vlaamse kunstenaars rondom de Belgisch-Nederlandse grens dichter bij elkaar te brengen. De Buren: ‘In hoeverre zijn we bewust van elkaars artistieke klimaat? Wat zijn overeenkomsten en verschillen?’

Als inspirator biedt Vincent van Gogh voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers een goede voedingsbodem voor een artistieke dialoog. Geboren in het grensdorp Zundert, trok Vincent van Gogh zelf in 1885 naar Antwerpen om de academie te bezoeken en zielsverwante kunstenaars te ontmoeten. De stad beviel hem goed. Hij schreef er over aan zijn broer Theo: ‘Ik vind hier de wrijving van gedachten die ik zoek.’

De Zwarte Panter

Emo Verkerk en Fred Bervoets zijn in hun werk verschillend van karakter en temperament, maar zij delen een sterke fascinatie voor Vincent van Gogh. De filosofisch ingestelde Emo Verkerk uit Den Helder, die een tijd lang in Antwerpen woonde en werkte, maakte speciaal voor deze expositie een reeks doeken met Van Gogh in de hoofdrol.

Naast de jonge Vincent zien we ook zijn moeder, Albert Camus en een ‘hommage aan Bill Leavitt’. Voor de gelegenheid geeft zijn galeriehouder Willem Baars Projects een genummerde ‘Van Gogh’ litho uit die tijdens de expositie wordt verkocht.

De excentrieke Fred Bervoets uit Antwerpen brengt al sedert de jaren ’80 hommage aan Van Gogh. Met de kunstenaars van De Zwarte Panter koerste hij per fiets van Zundert – via Antwerpen – naar Auvers-sur-Oise (Van Goghs sterfplaats).

Op de tentoonstelling wordt een schilderij en ets van hem getoond waarin hij zijn bewondering voor Van Gogh op grandioze wijze tot uitdrukking heeft gebracht. ‘Van Gogh was de missionaris van de moderne kunst’, aldus Bervoets. ‘Het miserabilisme en ‘la grande pensée’. Op het affiche prijkt Bervoets’ ets ‘Eenzaam café’, waarop een rood bloedspoor de lijdensweg van de kunstenaar symboliseert.

Polaroids

In het werk van Luc Tuymans en Marlene Dumas speelt de fotografie en specifiek de Polaroid een belangrijke rol. De foto fungeert letterlijk als bron voor het schilderij. Het Van GoghHuis presenteert voor het eerst in Nederland een ruime selectie van Polaroids van Luc Tuymans uit de collectie van het M HKA, aangevuld met grafiek.

Van Marlene Dumas worden twee collages van aquarellen en enkele schilderijtjes geëxposeerd die zij begin jaren ’90  maakte in samenwerking met cliënten van GGz Breburg in Breda. Voor dit project, waarbij ze ook portretten schilderde van cliënten en personeel, maakte ze gebruik van polaroids als studiemateriaal.

Overigens ziet Dumas Van Gogh als de eerste ‘Polaroid’ schilder: ‘Van Gogh schilderde de artificiële kleuren van de Polaroid voordat de Polaroid camera was uitgevonden’.

De expositie wordt aangevuld met enkele recente werken van de talentvolle Nederlandse en Vlaamse kunstenaars Nel Aerts, Lennart Lahuis, Lieven Segers en Niek Hendrix. Zij gaan van oktober 2015 tot en met maart 2016 werken in de gastateliers in Antwerpen en Zundert. De resultaten van hun ‘artist-in-residence’ zullen later worden gepresenteerd in Zundert en Antwerpen.

125 jaar geleden

Nederland en Vlaanderen zijn BesteBuren. De Buren: ‘We delen een taal en we wonen dicht bij elkaar maar – zoals dat met buren gaat – we ontmoeten elkaar te weinig. Dat is jammer want we hebben elkaar zo veel te bieden, nu en in de toekomst. Daarom is 2015 het jaar van BesteBuren, een jaar waarin we Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking vieren.’

Op 29 juli 2015 was het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is gestorven. De Stichting Van Gogh Europe grijpt dit moment aan om de Nederlandse kunstenaar te eren rond het thema “125 jaar inspiratie”. Uitgangspunt hierbij is dat de kunstenaar tot op de dag van vandaag velen inspireert en 125 jaar na zijn dood meer dan ooit ‘leeft’.

In verschillende steden van Europa die van betekenis zijn voor het leven en werk van de kunstenaar worden het hele jaar activiteiten georganiseerd: belangwekkende tentoonstellingen, culturele evenementen, digitale applicaties, etc.

Geïnspireerd door Van Gogh

Het Vincent van GoghHuis is een levend kunstcentrum op de geboortegrond van een van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis. Het is geen klassiek museum, maar een actieve belevingswereld, voor zowel kunstliefhebbers als toeristen. Met een prikkelende presentatie over het leven en werk van Vincent van Gogh.

De vaste presentatie  ‘Vincent van Gogh – De wortels van een meester’ staat op zichzelf, maar vormt ook een opmaat voor de wisseltentoonstellingen. Het programma van die tentoonstellingen richt zich op kunstenaars van de 20e en 21e eeuw die zij  geïnspireerd door Vincent van Gogh. Het Vincent van GoghHuis maakt deel uit van Van Gogh Brabant en Van Gogh Europe.

Afbeelding 1: Emo Verkerk, Vincent en moeder, 2015, 2: Fred Bervoets, ets Eenzaam café, 3 : Vincent van GoghHuis, 4 : Emo Verkerk, Vincent in Londen, 5 : Emo Verkerk, Hommage aan Bill Leavitt

Datum:
20 september 2015 / 14 februari 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1