Werken aan de ‘The Next Economy’ in de Rotterdamse Science Tower

Afgelopen vrijdagmiddag was ik in Rotterdam bij de winnaarsceremonie van de 24 Hour Creation Battle. Daar werden de vier meest innoverende oplossingen van (inter)nationale studenten gepresenteerd.

Zo stelde een van de vier winnende teams voor haar dat bij de kapper in de afvalmand verdween te hergebruiken voor nieuwe haarproducten. Daar hadden ze een businesscase van gemaakt die ze de komende drie maanden uit gaan testen in samenwerking met Clean Tech Delta. Jan Nijhof van dat initiatief, die in de jury zat: “Ik stond ervan te kijken dat de studenten ons initiatief niet kenden. We willen een duurzame toekomst realiseren. Daarvoor werken we aan een verandering van de mindset.”

24 uur achter elkaar

Een van de studenten van het team: “Verandering begint altijd in een klein hoekje. We willen de mensen bewust maken dat ook initiatieven op het terrein van Clean Tech klein beginnen, maar als het begin er eenmaal is, er exponentiële groei plaats kan vinden. Jan Nijhof benadrukte dat bij zijn initiatief, dat actief is in de regio Rotterdam – Delft – Drechtsteden, de benadering nooit top down, maar altijd bottom up plaatsvindt.

De Battle vond plaats op 11 en 12 februari. 24 uur achter elkaar werkten de studenten in multidisciplinaire teams aan oplossingen voor actuele problemen. Geïnspireerd door voormalig premier Jan Peter Balkenende werden de jonge talenten aan het werk gezet om innovatieve businessmodellen te ontwikkelen voor een toekomstbestendige economie.

Nieuwe businessmodellen

De 24 Hours Creation Battle is een selectiemoment van de Rotterdam 100. De Rotterdam 100 is een talentencompetitie waarin studenten en young professionals geschoold worden in innovatie en ondernemerschap door de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam, de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship.

Met de Rotterdam 100 beogen burgemeester Aboutaleb en de betrokken bedrijven, gemeentelijke instellingen en kennisinstellingen de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van een ondernemende en innovatieve beroepsbevolking in de regio.

Tijdens het evenement benadrukten gevestigde bedrijven als Rotterdam Partners, ABN AMRO, CGI en de Port of Rotterdam meer dan eens het belang van samenwerking met jonge, creatieve geesten voor de uitdagingen en veranderingen op economisch, technologisch en maatschappelijk gebied. De deelnemende partners daagden de 100 studenten uit om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen op gebieden als techniek, logistiek  en de circulaire economie.

Inspiratiespeech Balkenende

Gedurende 24 uur kregen de studenten de mogelijkheid om aan hun businessmodellen te werken, workshops te volgen en inspirerende toespraken bij te wonen. Voormalig premier Balkenende, momenteel werkzaam als partner bij EY, maakte de studenten tijdens zijn toespraak bewust van de veranderende wereld en moedigde hen aan om de wereld te veroveren met hun innovatieve ideeën.

Na een nacht zonder slaap was de ontlading tijdens de winnaarsceremonie groot. De vier winnende teams behaalden met hun overwinning een plaats in de volgende ronde van de Rotterdam 100, de ‘Getting It Done Battle’. Tijdens deze ronde krijgen de teams de mogelijkheid om hun ideeën binnen een van de deelnemende bedrijven verder uit te werken.  Daarvoor hebben ze drie maanden tijd.

 De finale belooft een spannende strijd te worden waarin de teams in samenwerking met de bedrijven tegen elkaar zullen strijden om de felbegeerde titel ‘Rotterdam Most Excellent’ en een reis naar Boston.

Zie voor meer foto’s: www.smo.nl

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0