Wat is Nederland? 14 deelnames aan de Wereldtentoonstelling

Zaterdag was ik in Rotterdam bij de start van de Wereldtentoonstelling expositie in Het Nieuwe Instituut. Bijna was de Nederlandse deelname aan de laatste wereldtentoonstelling, die van Milaan 2015, niet doorgegaan. We schreven er eerder over. De Gemeente Rotterdam redde de zaak. Zie de kantlijn. Eerder had ik zelf zoiets meegemaakt met betrekking tot de Nederlandse deelname aan de Frankfurter Buchmesse 1993. Dat was ook kantje boord. Pas op het laatste moment werd daar toch geld voor gevonden.

Terwijl Nederland er eerder enthousiast,  met veel ideeën, in ging. Zie de Wereldtentoonstelling van Brussel van 1958, Osaka in 1970, waar Eddy Postuma de Boer onlangs nog enthousiast over vertelde, en Hannover in 2000 

Feeding the Planet

Ik herinner dat ook wij in 1991/’92 bezig waren met de vraag: Wat is Nederland? We kwamen er toen op uit dat Nederland een beetje uitgebreid moest worden, dat het Nederland plus Vlaanderen moest zijn. En dat Nederland en Vlaanderen zich bevonden midden in de wereld. Het thema werd Nederland (en Vlaanderen) als vrijhaven en transitoland van het Europese geestelijke verkeer. In Milaan gaat het om Feeding the Planet, Energy for Life, gekozen door de organisatie van de World Expo zelf. Een ander uitgangspunt, maar ook een goede keus.

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam heeft nu een tentoonstelling met de titel ‘Wat is Nederland, 14 deelnames aan de Wereldtentoonstelling’. In de tentoonstelling schetst curator Stephan Petermann (AMO, de onderzoekscomponent van OMA), een portret van 14 Nederlandse bijdragen aan de wereldtentoonstellingen sinds 1910. De onderling zeer verschillende paviljoens werden door AMO omgezet in een serie maquettes van dezelfde schaal, waardoor er voor het eerst een overzicht ontstaat en een nieuwe analyse mogelijk wordt.

De stand van het land

De Duitse filosoof Peter Sloterdijk beschreef de wereldtentoonstelling als een plek waar twee extremen elkaar raken: kapitalisme en lyriek. In een bijzondere coalitie werkten politici, bedrijfsleven en ontwerpers aan de ontwikkeling van paviljoens en presentaties waarin het beeld van een land wordt vastgelegd. Daarmee bieden ze een freezing frame: een blik in de spiegel die toont hoe het land ervoor staat, waar het naar toe wil en hoe dat te tonen – die bovendien de ambitie heeft om voorbij het heden naar een nieuw stadium van innovatie te kijken.

Wat is Nederland toont ruim honderd jaar van dialoog tussen moderniteit en nationaliteit, economie en beeld, handelsbelangen en speculatie over de toekomst. Hoewel telkens hetzelfde land in beeld wordt gebracht, waren de onderlinge verschillen groot. Soms waren de inzendingen diepgaand en filosofisch, soms een overvolle uitstalkast, dan weer ingetogen en ruimtelijk, soms expressief en over-the-top, of experimenteel en bijzonder grappig, maar alles werd altijd onder de noemer Nederland gepresenteerd.

Datum:
26 april 2015 / 23 augustus 2015
Points of interest:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0