Tentoonstelling ‘75 jaar Wegenwacht’ | Louwman Museum

Tentoonstelling ‘75 jaar Wegenwacht’ | Louwman Museum 

Jan Bol bezocht in het Louwman Museum de tentoonstelling ‘75 jaar Wegenwacht’. De Wegenwacht van de ANWB viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. 

Ter ere van dit jubileum opent het Louwman Museum in Den Haag van vrijdag 2 juli tot en met zondag 5 september haar deuren voor de tentoonstelling ’75 jaar Wegenwacht’. 

De tentoonstelling is een reis door de tijd aan de hand van iconische wegenwachtvoertuigen en biedt ook een kijkje in de toekomst. 

Hoe het begon 

Vlak na de Tweede Wereldoorlog vatte de ANWB het plan op om naar voorbeeld van de Engelse zusterclub Automobile Association (AA) auto’s met pech weer aan de praat te krijgen. Op 15 april 1946 ging de eerste hulpbrigade van de Wegenwacht in Nederland van start met zeven Harley Davidson Liberator motorfietsen, overgenomen van het Canadese leger. Ze werden geel gespoten en voorzien van een zijspan met gereedschapskist. 

Een paar jaar later, in 1950, is de Wegenwacht in elke provincie actief. Er rijden dan een kleine 100 zijspancombinaties door het hele land. Daarna gaat het snel. De massamotorisering is op gang gekomen. Er worden Wegenwachtstations geopend langs de rijkswegen. En niet veel later worden door het hele land praatpalen geplaatst. 

900 wegenwachten 

Vandaag de dag rijden er zo’n 900 wegenwachten door heel Nederland. En die helpen jaarlijks meer dan 1 miljoen gestrande automobilisten weer op weg. Tijdens zijn bezoek kreeg hij een korte rondleiding door Ronald Kooyman - Directeur van het Louwman Museum. En kreeg hij twee leuke anekdotes te horen van oud wegenwachter, Henk van de Koolwijk. Deze tentoonstelling is nog te zien tot 5 september...

https://www.louwmanmuseum.nl/
https://haagsedingen.nl/

Datum:
2 juli 2021 / 5 september 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0