Tegenlicht Meet Up #23: Digitaal geheugenverlies

Deze avonden zijn gekoppeld aan de Tegenlicht documentaires, waarbij de organisatie (op een enkele uitzondering na) op de woensdagavond na de documentaire met de documentairemaker en andere gasten aan de hand van fragmenten napraat over het thema. De eerstvolgende Tegenlicht Meet Up is dinsdag 9 september: Over Digitaal Geheugenverlies een uitzending van VPRO/Tegenlicht op 7 sept as.

Ons geheugen vervliegt. Floppy’s van vijftien jaar geleden kan geen machine meer afspelen, harde schijven gaan maar vijf jaar mee en een pagina op internet verandert voortdurend. Digitale data zijn kwetsbaar. Toch worden complete bibliotheken versnipperd en wegbezuinigd, met het idee dat alles vindbaar blijft op internet. Maar is dat wel zo, of gaan we lijden aan collectief geheugenverlies?

VPRO Tegenlicht onderzoekt de stand van ons geheugen en ging naar de bibliotheek van Alexandrië, het internet archief in San Francisco en vond in een verlaten filiaal van Mc Donalds in Silicon Valley de allereerste maanbeelden terug. Hoe voorkomen we de massale vernietiging van informatie? En hoe kunnen wij onze digitale bestanden, zowel woord als beeld, behouden voor de toekomst?

Tijdens de eerste Tegenlicht Meet Up van dit najaar zijn o.a. Bregtje van der Haak (regisseur), Hans van Hartevelt (voormalig directeur van de bibliotheek van het KIT), Bas Savenije (Koninklijke Bibliotheek en het NCDD) en Richard Vijgen (The Deleted City) aanwezig.

Voorafgaand aan de Meet Up kun je de documentaire in het Pakhuis nogmaals bekijken om 18.00 uur.

Tegenlicht is toekomstjournalistiek. Een reeks informatieve programma's waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht. Zondag 7 september 2014 start het nieuwe seizoen van Tegenlicht, op Nederland 2 rond 21.05 uur.

Bekijk hier de uitzending van de eerste Tegenlicht over DIgitaal Geheugenverlies: bit.ly/1tvIWm7

Datum:
9 september 2014
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0