Sisi, sprookje & werkelijkheid in Paleis Het Loo

Het ware levensverhaal van keizerin Elisabeth van Oostenrijk is te zien in de tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Naast het geromantiseerde, sprookjesachtige beeld uit de films – met in de hoofdrol Romy Schneider – wordt ook de tragische kant van haar leven belicht.

Nooit eerder werd een zo grote en veelzijdige tentoonstelling over Sisi buiten Oostenrijk georganiseerd. Iedereen kent Sisi, keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898), de beeldschone vrouw van keizer Franz Joseph. De romantische films uit 1957-1959, met Romy Schneider en Karlheinz Böhm in de hoofdrol, maakten haar, met de koosnaam ‘Sisi’ onsterfelijk.

Sprookje versus realiteit

Legendarisch is haar lange kastanjebruine haar, dat zij droeg in een ingewikkeld vlechtwerk, en haar extreem slanke taille die zij graag toonde in haar prachtige galajurken. Obsessieve aandacht voor haar schoonheid en gezondheid stonden voor haar centraal. De dramatische zelfmoord van haar enige zoon Rudolf en het feit dat zij zelf om het leven werd gebracht hebben de mythe versterkt.

De expositie laat de confrontatie zien tussen het sprookjesachtige beeld, gecreëerd door de beroemde films, en de realiteit met depressies, intriges, obsessies en dood. Aan de hand van filmfragmenten, foto’s, schilderijen en persoonlijke bezittingen wordt Sisi’s jeugd, haar leven als keizerin aan het Weense hof, haar kroning tot koningin van Hongarije, de obsessie voor haar uiterlijk en de mythevorming rond haar persoon geïllustreerd. Bijzondere aandacht is besteed aan Sisi’s bezoeken aan Nederland. 

Biografie

De tentoonstelling is samengesteld door Olivia Lichtscheidl, conservator van het Sisi-Museum en Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges. m.b.H. in Wenen. Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerde biografie verschenen, Sisi, sprookje & werkelijkheid door Kathrin Unterreiner & Patric Aalders.

Foto’s 1, 3, 4, 7 en 8 M. Mulder, foto 2: E. Rabending, foto 5: A. Eugen Koller

Datum:
10 april 2015 / 27 september 2015
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1