PostNL geeft speciale postzegels uit voor jarig Mauritshuis

PostNL geeft speciale postzegels uit voor jarig Mauritshuis

PostNL geeft vandaag kleurrijke postzegels uit ter gelegenheid van het jarige Mauritshuis. Op het postzegelvel zijn beroemde bloemstillevens uit het jarige museum gecombineerd tot een nieuw werk. De postzegels ‘200 jaar Mauritshuis’ zijn ontworpen door grafisch ontwerper Maud van Rossum uit Amsterdam.

Zij stelde zich ten doel een sprankelend, feestelijk en kleurrijk postzegelvel te ontwerpen, waarbij zij zich liet leiden door de compositie van schilderijen die hangen in het museum. De bloemstillevens op het postzegelvel zijn geschilderd door Jan Brueghel de Oude, Jacob de Gheyn II, Ambrosius Bosschaert de Oude, Balthasar van der Ast en Jan Davidsz de Heem. Het oudste schilderij dateert uit 1610-1615, het jongste uit 1670. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat het Mauritshuis zijn deuren opende als museum.

Overhandiging

Op 15 februari overhandigde Bob van Ierland, directeur Mail bij PostNL, het eerste exemplaar van de nieuwe postzegels aan Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis (zie beeld) . De overhandiging vond plaats op het voorplein van het Mauritshuis dat tot en met de herfst, samen met de voorgevel, geheel is versierd met bloemen. Deze postzegeluitgifte is de vierde uitgifte die samen met het Mauritshuis tot stand is gekomen.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel 200 jaar Mauritshuis telt zes verschillende postzegels met de waarde aanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in de winkel van het Mauritshuis (museum en webshop), bij de Bruna-winkels en via www.postnl.nl/bijzondere-postzegels. De geldigheidstermijn is onbepaald.

In volle bloei

In het jubileumjaar trakteert het Mauritshuis zijn bezoekers op een bont boeket, bestaande uit de beste bloemstillevens uit de 17de eeuw. Het museum bezit zelf een zeer rijke verzameling bloem-schilderijen, meesterwerken van Ambrosius Bosschaert, Roelant savery, Jan Davidsz de Heem en Rachel Ruysch. Niet voor niets behoren deze geschilderde boeketten tot de populairste werken uit de collectie. Aangevuld met bruiklenen van over de hele wereld vertellen we het fascinerende verhaal van dit genre in de tentoonstelling In Volle Bloei. Het bloemstilleven maakte in ruim een eeuw, van c. 1600 tot c. 1730, een bijzondere ontwikkeling door, van 'onmogelijke' fantasieboeketten en gedurfde constructies naar weelderige spektakelstukken.

In volle bloei

t/m 6 juni 

https://www.mauritshuis.nl/   

Datum:
21 februari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0