Paul Kooiker - FASHION | FOAM Amsterdam

Paul Kooiker - FASHION | FOAM Amsterdam

Terwijl ‘fashion’ meestal gezien wordt als iets wat trending is, wordt de modefotografie van Kooiker gekenmerkt door tijdloosheid. De kunstenaar brengt de grootste modemerken en bekendste gezichten van dit moment in beeld, en transporteert deze naar een geheel eigen wereld.

Losgezongen van tijd en plaats lijken zijn surrealistische beelden net scènes uit films waarvan we het verhaal niet kennen.   

Buiten de kaders

Paul Kooiker is op dit moment een veelgevraagd fotograaf voor toonaangevende modetijdschriften en campagnes van bekende modehuizen. Sinds een jaar of vijf navigeert hij tussen commerciële opdrachten en autonome kunst, waarbij het onderscheid tussen beiden nauwelijks nog te maken valt. Ook in opdracht van de mode-industrie, treedt Kooiker schijnbaar moeiteloos buiten de kaders van heersende schoonheidsidealen.

Hij creëert een schoonheid die niet aan de oppervlakte ligt, maar die – op haast Freudiaanse wijze – ingaat op duistere verlangens, fetisjisme en dromen uit het onderbewuste. Bovendien overstijgt zijn fotografie klassieke genderrollen doordat hij zijn modellen ongewone houdingen aan laat nemen en hun gezicht vaak buiten beeld laat, waarbij hun identiteit buiten beschouwing blijft. Soms is het zelfs onduidelijk of het een mens of pop betreft. Kooiker lijkt de extravagantie van luxe objecten en de middelen waarmee deze aan ons gepresenteerd worden, zoals mannequins en displays, zodanig uit te vergroten dat het ons verlangen zelf is dat op een sokkel wordt gezet en model staat voor zijn camera.

Over de kunstenaar

Paul Kooiker (geb. 1964, Rotterdam) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Rijksakademie in Amsterdam (1990-1992). Kooiker werd in 1996 bekroond met de Prix-de-Rome Fotografie en in 2009 met de A. Roland Holst Award voor zijn oeuvre.

Paul Kooiker had eerder een solotentoonstelling van zijn autonome werk in Foam in 2006, onder de titel Paradise Twenty-One. Het werk van Kooiker is in tal van solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland te zien geweest, waaronder in Museum Folkwang, Essen (2021/22, DE); Museum Voorlinden, Wassenaar (2020, NL); Centraal Museum, Utrecht (2020, NL); FOMU Fotomuseum, Antwerpen (2018, BE); Fotomuseum Den Haag (2014, NL) en Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (2009, NL). Zijn werk bevindt zich in tal van internationale openbare en particuliere collecties.

Interactieve tour: Paul Kooiker FASHION

Beleef de huidige tentoonstelling FASHION van Paul Kooiker op een bijzondere manier. Het Foam Forward Tour programma is gebaseerd op de expertise van jonge studenten. Zij nemen je mee door de tentoonstellingen op hun eigen, unieke wijze.

De gidsen van Foam Forward hebben allemaal eerder meegedaan aan een educatieproject van Foam. Deze studenten hebben een hart voor Foam en vinden het belangrijk om bezoekers op hun eigen manier mee te nemen door de tentoonstelling.

https://www.foam.org/nl/

Datum:
9 december 2022 / 12 februari 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0