Over Kasteelheren, tuinmannen en een museumdirecteur. Een ooggetuige vertelt

Een oud-bewoonster van havezate "Kasteel het Nijenhuis" gaat met u rond door deze prachtige buitenplaats en vertelt u meer over de geschiedenis van het kasteel, de vroegere bewoners en de stichter van Museum de Fundatie, Dirk Hannema. Voorafgaand of na de rondleiding kunt u ronddwalen in de begin 2012 vernieuwde beeldentuin met naast sculpturen uit de eigen collectie, ook een groot aantal bronzen van Museum Beelden aan Zee.

Kasteel Het Nijenhuis bij Heino is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. De geschiedenis van het Nijenhuis begint in de late Middeleeuwen. De eerste vermelding dateert van 1382. Het kasteel werd bewoond door diverse adellijke geslachten, onder wie de families Van Ittersum, Bentinck en Von Knobelsdorff. Nadat de familie Van Pallandt het landgoed in 1934 had verkocht, volgde een periode van verval. Totdat collectioneur Dirk Hannema het provinciebestuur van Overijssel ervan overtuigde dat Het Nijenhuis voor verder verval behoed moest worden. Op zijn initiatief werd het kasteel gerestaureerd en de bouwhuizen onder architectuur verbouwd tot museum, met de verzameling van Hannema als uitgangspunt. De grondlegger van Museum de Fundatie bewoonde Het Nijenhuis van 1958 tot aan zijn dood in 1984. Momenteel worden er in het kasteel, één van de locaties van Museum de Fundatie, naast werken uit de vaste kunstcollectie ook wisselende exposities getoond. In het voorjaar van 2012 opende rond het Nijenhuis bovendien de ingrijpend vernieuwde beeldentuin, met ondermeer 40 sculpturen uit de collectie van het gerenommeerde Museum Beelden aan Zee.

Mevrouw Dini Knol is geboren en getogen op het Nijenhuis. Haar grootvader was de tuinman van de familie Van Pallandt. De laatste bewoner van het Nijenhuis, Dirk Hannema, heeft zij ook persoonlijk gekend. Mevrouw Knol leidt u een uur rond en vertelt u meer over de geschiedenis van de havezate en het leven aldaar. Zowel de bewoners zelf als ook degenen die er in dienst waren komen aan bod, dit alles rijkelijk geïllustreerd met levendige anekdotes, een prachtige beeldentuin en een topcollectie beeldende kunst.

Kosten: 6 euro per persoon + entreegelden

Aanmelden verplicht: 
voor de rondleiding van zondag 14 oktober aanmelden vóór 8 oktober, 
voor de rondleiding van vrijdag 26 oktober aanmelden vóór 22 oktober via:Rondleidingen [at] museumdefundatie.nl

NB: Deze rondleiding wordt ook aangeboden op zondag 14 en vrijdag 26 oktober 13.30u 

Minimum aantal deelnemers: 12, maximum aantal deelnemers: 18

 

Bij onvoldoende deelnemers kan de rondleiding geen doorgang vinden. U ontvangt in dat geval bericht.

Datum:
28 oktober 2012
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0