Noord-Holland, Project de Nollen | De Molens

Noord-Holland, Project de Nollen | De Molens

Niet veel mensen zullen er op die manier naar kijken, maar als je er goed over nadenkt is Noord-Holland het grootste schiereiland van Nederland. In het westen knabbelt de Noordzee aan de kustlijn, in het noorden UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee en in het oosten het getemde IJsselmeer dat door de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 de voormalige Zuiderzee het zwijgen oplegde.

Kloppend hart van dit ‘land van zee’ zijn historische steden als Amsterdam, Alkmaar, Haarlem, Hoorn en Enkhuizen; opgebouwd met mensenhanden en menselijk vernuft. Voorbij de stedelijke stenen stromen trekvaarten als opgezwollen aderen het platteland in, en rolt een eindeloos polderlandschap zich als een groene loper door de provincie uit.

Rudi van de Wint

Geen wonder dat dit landschap tal van schilders inspireerde, waaronder niemand minder dan de wereldberoemde schilder Claude Monet die zich laafde aan het landschap van de Zaanstreek. Maar ook de Nederlandse schilder, beeldhouwer en architect Rudi van de Wint (1942-2006) vond in het Noord-Hollandse landschap zijn Utopia. Ruim 25 jaar trok de beeldend kunstenaar uit voor de creatie van zijn levenswerk: De Nollen, dat in het gelijknamige duingebied bij Den Helder tot leven kwam in schilderingen, beelden en bouwsels die zijn innige relatie met het landschap verraden. Vanaf 16 mei kun je in het landschapspark De Nollen tijdelijk in zijn hoofd en hart kruipen door een route langs de kunstwerken te volgen. Word jij liever zachtjes in je oor gefluisterd? Luister dan naar de verhalende route die van Rudi’s werk in een podcast is verwerkt. 

De 160 molens 

Een ander belangrijk onderdeel van het dna van Noord-Holland zijn de 160 molens die als een langgerekt chromosoom het karakter bepalen. Van mei tot oktober kun je daten met 22 van deze landschapsiconen. Samen vormen zij Het Geheime Genootschap dat op fluistertoon verklapt wat ze in de loop der eeuwen hebben gezien én hebben zien aankomen. Want wat vrijwel niemand weet is dat deze molens nog steeds de wacht over ons houden. Iets wat de mensheid honderd jaar geleden niet had kunnen voorspellen. 

Zij waren er destijds van overtuigd dat het einde van windenergie in zicht was, maar de molens wisten al die tijd wel beter. Zij wisten dondersgoed hoe groot hun invloed in de loop der jaren was geweest op zowel de mens als het landschap. En nog steeds is, want hoe houden we onze voeten droog nu de zeespiegel stijgt? Zwier op het ritme van de molenwieken van 22 molens, die gelijktijdig draaien, door het landschap, aangemoedigd door muziek en een flitsende lichtshow reis je zo door het verleden, heden en de toekomst. 

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/reisinspiratie/ode-aan-het-landschap.htm#chapter3 

Datum:
12 mei 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0