Moraalmeesters. Wijze lessen van het Stadspaleis | Paleis op de Dam

Moraalmeesters. Wijze lessen van het Stadspaleis | Paleis op de Dam

In Koninklijk Paleis Amsterdam worden schilderijen tot leven gewekt. In de tentoonstelling Moraalmeesters. Wijze lessen van het Stadspaleis zetten schilderijen van Ferdinand Bol, Govert Flinck en Jacob de Wit u aan het denken. 

Het Koninklijk Paleis werd vanaf 1648 gebouwd als stadhuis van Amsterdam. De paleiszalen waren oorspronkelijk het domein van burgemeesters, raadsleden, rechters en vele andere ambtenaren van de stad. Op de schoorsteenmantels in hun kantoren waren unieke schilderijen te zien van bekende en minder bekende meesterschilders.

Schoorsteenstukken

Deze ‘schoorsteenstukken’ waren niet alleen voor de sier. Elk verhaal - uit de Bijbel of de Griekse of Romeinse oudheid – laat met een wijze les zien hoe een ambtenaar zich moet gedragen.  

Stof tot nadenken

De wijze lessen van de schoorsteenstukken zijn toegespitst op het leven in de zeventiende eeuw. Maar ook voor ons bieden ze stof tot nadenken. In de galerijen zijn interviews te zien met twaalf personen die gevraagd zijn om vanuit hun expertise en achtergrond na te denken over vragen die uit vier schoorsteenstukken voortkomen. Zo komen onder andere Job Cohen, Frans Bauduin en Jaden Nihora (jongerenrechtbank OSBijlmer) aan het woord. 

Voor scholen 

Moraalmeesters sluit aan bij verschillende burgerschapsthema’s. Speciaal voor Moraalmeesters zijn opdrachten ontwikkeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Deze opdrachten zijn gratis te verkrijgen in het Paleis.  

Gratis opdrachten

Kom met uw leerlingen naar de tentoonstelling en maak de opdrachten die bij de tentoonstelling horen. De opdrachten liggen vanaf 16 april voor u klaar in de entree en kunnen gratis worden meegenomen. Entree t/m 18 jaar is gratis.  

https://www.paleisamsterdam.nl/

Datum:
16 april 2022 / 4 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0