Mode- en portretfotograaf Horst P. Horst in Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum presenteert een groot retrospectief van Horst P. Horst (1906-1999), een van de belangrijkste mode- en portretfotografen van de twintigste eeuw.

Horst werkte tijdens zijn glansrijke carrière voornamelijk in Parijs en New York. Als vaste fotograaf van Vogue fotografeerde hij creaties van vooraanstaande couturiers als Coco Chanel, portretteerde hij Hollywoodsterren als Marlène Dietrich en werkte hij samen met kunstenaars als Salvador Dali. Zestig jaar lang bracht hij de wereld van mode, kunst, design en theater in beeld.

Fotostudio van Vogue

Bij de perspresentatie afgelopen vrijdag nam curator Susanna Brown van het Victoria & Albert Museum ons mee langs de iconische modefoto’s, haute couture, vintage modetijdschriften, schetsen en persoonlijke notities. Horst beheerst het vak helemaal en hij heeft gevoel voor stijl, konden we wel constateren. Het is interessant voor fotoliefhebbers, maar even goed voor geïnteresseerden in mode, design en geschiedenis.

De tentoonstelling opent met de jaren ’30. Horst verhuist van Duitsland naar Parijs en hij experimenteert in de fotostudio van Vogue. We zien orginele zwart-wit foto’s uit het archief van Vogue, naast japonnen van Parijse couturiers als Chanel, Lanvin, Molyneux en Vionnet.

 In Parijs maakt kennis met de wereld van mode, kunst, dans en theater. Eerst vanachter de camera, maar al snel maakt hij zelf deel uit van de beau monde. Hij werkt samen en sluit vriendschap met bijvoorbeeld Coco Chanel en Elsa Schiaparelli, Salvador Dali en Jean-Michiel Frank. Hij vereeuwigt de sterren van Hollywood als Rita Hayworth, Bette Davis, Vivien Leigh en Joan Crawford.

Bauhaus

De Mainbocher Corset is een van de bekendste foto’s van Horst en behoort vanwege de meesterlijke belichting en de verleidelijke compositie tot een van de iconen van de fotografie. Het is het keerpunt van Horst’s carrière. Nadat hij de foto gemaakt heeft, vlucht hij naar New York vanwege de dreiging van de Tweede Wereldoorlog.

Het creatieve proces achter deze en andere beroemde foto’s wordt onthuld door het tonen van vellen met contactafdrukken, schetsen en camera’s. Inzichtelijk wordt gemaakt – aan de hand van iconische foto’s – door welke kunstenaars en kunststromingen Horst werd beïnvloed, van de klassieke oudheid tot het moderne design van de Bauhaus school en het Parijse surrealisme van de jaren dertig.

Vanaf 1939 werkt Horst voornamelijk vanuit New York. In de oorlog werkt hij vooral als fotograaf voor het Amerikaanse leger. Hij heeft enkele persoonlijke projecten. Zo reist hij door het Midden-Oosten en maakt daar foto’s van architectuur, landschappen en cultuur. In Amerika maakt hij series van natuurlijke vormen, bloemen, mineralen en vleugels van vlinders. Op basis hiervan maakt hij collages, die gebruikt zijn als textiel- en behangprints.

Vogue omslagen

Na de Tweede Wereldoorlog neemt de Amerikaanse mode een grote vlucht. De kleurenfotografie komt op. Horst maakt zich meester van het nieuwe visuele vocabulaire. In de Vogue studio en op Lexington Avenue maakt hij schitterende kleurenfoto’s. We zien een film waarin we Horst aan het werk zien in deze studio. Hij maakt meer dan negentig kleurrijke omslagen en talloze reportages voor Vogue. De foto’s zijn op de tentoonstelling zijn op groot formaat afgedrukt.

In de jaren zestig en zeventig fotografeert Horst luxueuze huizen, onder andere voor House and Garden. Een van die woningen is het Art Deco appartement van Karl Lagerfeld. In zijn laatste jaren komt er stroom van boeken en tentoonstellingen en wordt zijn werk in documentaires geroemd.

Afbeelding 1: Muriel Maxwell, Amerikaanse Vogue cover, 1 juli 1939, 2: Corset by Detolle for Mainbocher, 1939, 3: Summer Fashions, all courtesy Conde Nast / Horst Estate Horst P. Horst.

Datum:
26 september 2015 / 10 januari 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1