Klassieke Verleiding van Alma-Tadema in Fries Museum

Het Fries Museum pakt groots uit met een van de mooiste Alma Tadema tentoonstellingen ooit. Verleidelijke Romeinse vrouwen gesluierd in zwoele gewaden tegen dromerige vergezichten. Mijmerende geliefden op bijna doorschijnend marmeren bankjes. Dames die hun tijd doorbrengen met pootjebaden, vissen voeren en luieren.

Maar ook een farao met zijn stervende zoon in zijn armen, gespierde gladiatoren in een bloederig gevecht en een nietsvermoedend feestend gezelschap dat elk moment verstikt kan gaan worden onder een lawine van rozenblaadjes. Sinds zijn huwelijksreis naar Rome en Pompeï is Alma-Tadema gefascineerd door de klassieke oudheid.

Alledaagse scènes uit het klassieke verleden

Alma-Tadema toont ons alledaagse scènes uit het klassieke verleden en brengt deze tijd, als eerste, echt tot leven. Hij verbeeldt de oudheid zo herkenbaar en overtuigend, dat regisseurs zijn schilderijen gebruiken als blauwdruk voor spektakelfilms. Bijvoorbeeld Gladiator van Ridley Scott en The Ten Commandments van Cecil B. DeMille. Uit heel de wereld komen topschilderijen van de meest succesvolle schilder van de 19e eeuw naar Leeuwarden. Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten geven zij een inkijk in zijn wereld.

Alma-Tadema wordt in 1836 geboren in Dronrijp. Hij krijgt de naam Lourens. Na zijn opleiding aan de kunstacademie van Antwerpen vertrekt hij vanwege de liefde naar Londen. Daar laat hij zich naturaliseren tot Engelsman. Hij noemt zichzelf voortaan Lawrence. Het gaat goed met zijn schilderijen.

Luxe en decadentie

Hij viel op door zijn klassieke onderwerpkeuze, gladde afwerking en realistische stofuitdrukking. Hij werd beroemd door zijn historische afbeeldingen van luxe en decadentie in het Romeinse Rijk, met smachtende figuren in prachtige marmeren interieurs, afgebeeld tegen een achtergrond van een oogverblindend blauwe Middellandse Zee of een azuurblauwe hemel.

Hij schilderde in opdracht van welgestelde zakenlieden. Als geen ander wist hij zijn netwerk te cultiveren. Op chique soirees vermaakte hij als een ware entertainer de Londense high society. De ene opdracht volgde na de andere. Hij verdiende een fortuin.

Al snel wordt hij ontdekt door het grote publiek. Zijn roem is ongekend, vooral in Engeland en Amerika. In 1899 wordt hij zelfs geridderd en gaat voortaan als Sir Lawrence door het leven. Alma-Tadema stierf in 1912. Hij ligt begraven in de St. Paul’s Cathedral in Londen.     

In ongenade

Na de Eerste Wereldoorlog viel hij in ongenade. Veertig jaar lang werd hij volstrekt genegeerd. Daar kwam verandering in vanaf de jaren zestig, vooral vanwege zijn belang voor de Engelse kunst. De laatste 10 à 15 jaar worden in toenemende mate astronomische prijzen voor zijn werken betaald.  

Ook tegenwoordig staan zijn werken in de belangstelling van de superrijken en grote namen. Zoals George Lucas, William Vanderbilt, de Getty familie, Andrew Lloyd Webber en Jack Nicholson. Ons eigen Oranjehuis is ook de trotse eigenaar van een Alma-Tadema.  

Audiotour

Het Fries Museum beschikt over de grootste Alma-Tadema collectie van Nederland, deels gekregen van Alma-Tadema en zijn dochters Laurence en Anna. In het najaar van 2015 deed het museum de grootste aankoop uit zijn historie met Tadema’s werk Entrance of the Theatre. Daarmee kon het museum zijn volledige ontwikkeling tonen.  

Door middel van een audiotour kom je meer te weten over de objecten op zijn schilderijen en over de verhalen erachter. Peter Tuinman vertelt alles over de zeventien hoogtepunten van de tentoonstelling. De verhalentour kost een euro. Voor buitenlanders is er een storytour in het Engels. Er is daarnaast een filmprogramma in samenwerking met EYE Filmmuseum en Slieker Film.

.

http://www.friesmuseum.nl/alma-tadema?v=verwacht

Datum:
1 oktober 2016 / 7 februari 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0