Karin van Dam – Zwerk, Wol en Water | Grote Kerk Veere

Karin van Dam – Zwerk, Wol en Water | Grote Kerk Veere

“Het is als een droom. Een droom over het wassen en drogen van wol op het dak van de Grote Kerk Veere. De kille kou, de zilte wind. Kijken in de verte, over zee. Handel drijven met Schotland. Een hard, maar mooi leven. En de kerk als stille toeschouwer.”

Karin van Dam, oktober 2021

Wol en Water

Een bloeiende havenstad, dat is wat de geschiedenis van Veere kenmerkt. Ooit voeren hier schepen af en aan, onder andere met wol uit Schotland. De stad had namelijk een exclusieve en succesvolle handelsrelatie met deze overburen. En de Grote Kerk speelde hierin een centrale rol – onder andere voor het wassen van de wol met het regenwater dat opgevangen werd door het dak van het gebouw. Mooier nog: de Grote Kerk dankt haar bestaan aan de wolhandel. In deze bijzonder welvarende periode is de bouw van deze enorme kerk gestart. 

Labyrint 

Zelf werkt Karin vaak en veel met textiel en met wol in het bijzonder. De link voor haar site specific installatie voor de Grote Kerk Veere was dus snel gelegd. Hierin combineert ze geschiedenis met nieuwe, innovatieve technieken. Gebreide objecten, die ontstonden na experimenten van wol en visdraad in het TextielLab Tilburg, kregen een centrale plek in haar installatie voor de Grote Kerk. Het werk is een labyrint van breisels, buizen en boeien waar je om- en doorheen kunt dwalen. Abstract, maar met duidelijke verwijzingen naar Veere, de kerk en de rijke handelsgeschiedenis van de stad die plaatsvond over het water. Steeds zie je iets anders, of ontdek je iets meer. 

Eigen betekenis 

Het bevatten van een ruimte zo groot als het middenschip van de Grote Kerk Veere doet iets met je verbeelding. Wat is hier geweest, en wat is hier gebeurd? Voor Karin van Dam werkt dat net zo. Met haar installatie probeert ze de ruimte opnieuw betekenis te geven. Door de verhalen van buiten naar binnen te halen. In abstracte vorm, zodat de betekenis van haar installatie voor iedereen anders kan zijn. Karin: “Het tot mijn beschikking hebben van zo’n monumentaal kerkgebouw als dat in Veere prikkelt enorm. De architectuur van dit gebouw, de overweldigende verticaliteit – voor mij begon het ontwerpproces daar. Een kerk richt zich tot de hemel, en dat wil ik met mijn installatie benadrukken. Zodat je als bezoeker diezelfde oneindigheid ervaart die mij overviel, de eerste keer dat ik de Grote Kerk Veere bezocht.” 

 Wetenswaardigheden over Zwerk, Wol en Water

  • Als onderdeel van haar onderzoek voor deze installatie maakte Karin een flinke fietstocht: van Vlissingen naar Middelburg en via Veere naar Goes. Tijdens deze tocht verdiepte ze zich in de geschiedenis van de Grote Kerk en Veere en liet ze alle indrukken van het Zeeuwse land op zich inwerken, als inspiratiebron voor haar werk.
  • De hangende breisels van wol en visdraad maakte Karin in het TextielLab Tilburg. Ze bevatten ieder ongeveer 500 gram visdraad en 375 gram wol. Er zijn 120 van deze objecten, dus dat komt in totaal op maar liefst 60 kilo visdraad en 45 kilo wol.
  • Voor de installatie gebruikte Karin drie soorten wol: schapenwol, mohairwol en alpacawol.
  • Karin van Dam heeft dit werk in samenwerking met breispecialist Damien Semerdjian van het TextielMuseum ontwikkeld in het TextielLab, de professionele werkplaats van het museum 

Over Karin van Dam

Al haar hele leven reist Karin van Dam. Met name het onderweg zijn spreekt haar aan: ze probeert alles wat ze tegenkomt op haar reizen te ‘vangen’ en visueel op te slaan. De indrukken die ze opdoet inspireren haar voor haar sculpturen en installaties. Met bij elkaar gesprokkelde materialen, die toevallig op haar pad komen, rijgt ze haar ruimtevullende installaties als een kralenketting aan elkaar. Het resultaat? Bevreemdende, nieuwe werelden. Ongrijpbaar – je herkent er iets in, maar toch ook weer niet. De werken van Karin van Dam nodigen je uit om langs te dwalen, op ontdekkingsreis te gaan. Je kunt uren naar haar installaties blijven kijken. 

Foto’s: Adriaan van Dam en Jan Luijk   

https://grotekerkveere.nl/

Datum:
6 november 2021 / 15 mei 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0