Janek Simon in Art Space 1646 | Den Haag

Janek Simon in Art Space 1646 | Den Haag

Vorige week zaterdag vertelde Janek Simon uit Polen in Art Space 1646 over hoe zijn tentoonstelling tot stand was gekomen. Van oorsprong was hij psycholoog, vertelde hij, althans hij had psychologie gestudeerd, maar was erg geïnteresseerd in computers en hoe die in elkaar zaten, zowel wat betreft de software als de hardware.

Van origine komt hij uit de rave scene. Hij begon eind jaren ’80 / begin jaren ’90 als VJ: iemand die video’s mixt voor rave feestjes. Langzaam bouwde hij, al uitproberend, kennis op volgens het Do It Yourself /  DIY-principe, en ging ook dingen maken, ook met de 3D printer. Het begon in de tijd dat Polen communistisch was, maar daarna volgde de periode  waarin Lech Walesa president was, en er veel meer mogelijk werd.

Wantrouwen tegen de staat

“Mijn opvoeding in Polen in de jaren ‘80 bracht iets met zich mee dat vorm gaf aan mijn anarchistische politieke positie: een diep wantrouwen tegen de staat en zijn instituten. Het communisme in Polen had zijn ups en downs, maar in de jaren ‘80 faalde het van alle kanten: zowel moreel als politiek en economisch gezien. Dit resulteerde in het ontstaan van verschillende soorten informele economieën. De jaren ‘90 bracht optimisme en een soort liberaal enthousiasme – het was hard werken, maar alles voelde mogelijk.”  

Madagascar

Janek Simon begon vervolgens flinke reizen te maken, met de Transiberië Express naar de grens van Rusland en China, naar India en naar Madagascar. Hij liet het allemaal zien met plaatjes en toelichting. De Polen waren een tijd geobsedeerd door Madagascar, omdat ze ook een kolonie wilden hebben. De Fransen opperden dat er wellicht iets te regelen was met Madagascar. Maar uiteindelijk lukte dat niet.

Parallelle ruimtes

Hij ging ‘parallelle ruimtes creeren. “DIY heeft haar wortels in tegencultuur, in mijn optiek. Parallelle ruimtes werken volgens andere regels dan in de samenleving om ons heen. Vanuit dat gedachtegoed is een groot deel van mijn activiteiten ontstaan.”

Goldex Poldex

Een van die activiteiten was ‘Goldex Poldex’: een kunstruimte in Krakau, actief tussen 2008 en 2021, gerund door Janek en een aantal van zijn vrienden. Met de ruimte richtten zij zich op het experimenteren met financieringsstrategieën, waarbij ze andere, winstgevende manieren onderzochten om tentoonstellingen te produceren, zoals door het spelen van online poker, of het smokkelen van sigaretten van Krakau naar Berlijn.

Simon’s werk werd onder andere getoond bij Manifesta 7, Liverpool Biënnale, Praag Biënnale, en in verscheidene individuele tentoonstellingen in grote kunst instituten in Polen en elders (Arnolfini Bristol, Casino Luxemburg, Zacheta National Gallery of Art in Warschau, CSW Zamek Ujazdowski e.a.). 

Nu heeft hij een prachtige tentoonstelling van figuren die hij op E-Bay verzamelde en vervolgens met de computer en3D techniek op schermen tevoorschijn toverde – te zien in de eerste zaal – en transformeerde in sculpturen – in de tweede zaal. Zie de foto’s.

https://1646.nl/nl/
https://culture.pl/en/artist/janek-simon 

Datum:
20 mei 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0