Intieme archiefstukken en moordwapen laatste Romanovs naar Hermitage Amsterdam

Voor de tentoonstelling 1917, Romanovs & revolutie heeft de Hermitage Amsterdam buitengewone toestemming gekregen  om – naast ruim 200 objecten uit het Staatsmuseum  de Hermitage in St.-Petersburg – tientallen intieme archiefstukken te tonen uit het Russische Staatsarchief in Moskou.

Uit deze collectie worden brieven van de duistere hofgenezer Raspoetin getoond, alsook eigen vakantiefoto’s van de keizerlijke familie, liefdesbrieven, de laatste dagboeken van tsaar Nicolaas II en tsarina Alexandra, kindertekeningen van de tsarevitsj en zijn zussen. Ook te zien zijn de Akte van Abdicatie, met potlood getekend door Nicolaas, en een van de bajonetten waarmee het keizerlijke gezin in juli 1918 in gevangenschap is vermoord.  

Verlies de moed niet

De bruikleengevers beschikken over grootse collecties historische documenten, persoonlijke eigendommen en brieven van de laatste Romanovs. In die objecten komen de hoofdrolspelers heel nabij, in veel documenten zijn ze letterlijk aan het woord. Zo is in het dagboek van tsarina Alexandra op de dag voor de moord te lezen: ’11 uur. Grijze morgen, later heerlijke zon. (…) Iedereen was een half uur buiten, maar Olga en ik sorteerden onze juwelen’ (red: om te verbergen of in te naaien).

Of hofgenezer Raspoetin in een briefje aan de tsaar: ‘Verlies de moed niet in beproevingen, de Heer zal verheerlijken met zijn verschijning.’

Intiem familieleven

Een groot aantal foto’s en filmfragmenten vormt een waar beeldverhaal in de tentoonstelling. Op persoonlijke foto’s van de Romanovs zien we hun intieme familieleven. Originele zwart-witfoto’s van de befaamde stadsfotograaf Karl Bulla – een fotopionier zoals tijdgenoot Jacob Olie – tonen de stad St.-Petersburg rond de eeuwwisseling.  

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische revolutie opent op 4 februari 2017 de tentoonstelling 1917, Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie. Ruim 250 exclusieve objecten uit St.-Petersburg en Moskou, waaronder schilderijen, toegepaste kunst, persoonlijke kostuums van de tsaren, historische documenten en foto’s vertellen het indrukwekkende verhaal van het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens Nicolaas’ regering.

De laatste dagen

Het publiek ervaart het scherpe contrast tussen enerzijds het mondaine St.-Petersburg met zijn bloeiende kunsten en anderzijds de om zich heen grijpende maatschappelijk onrust. Achteraf blijken keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van de Romanovs in Rusland na ruim 300 jaar onafwendbaar te hebben gemaakt. De laatste levensdagen van het tsarengezin komen heel nabij.

Afbeeldingen: 1) Grigori Raspoetin (1915). Fotograaf onbekend, © GARF, State Archive of the Russian Federation,  2) Tsaar Nicolaas II en de Britse koning George V, z.j. Fotograaf onbekend, © GARF, State Archive of the Russian Federation, 3) De Potrovski markt in St.-Petersburg, © State Hermitage Museum St.-Petersburg, 4) Bijeenkomst op het Oeriski Plein van het Tweede Congres van de Derde Internationale, bewerking uit 1924 door Viktor Bulla van een foto uit 1920, , © State Hermitage Museum St.-Petersburg  

Datum:
4 februari 2017 / 17 september 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0