Inspiratieprijs Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg | Fatima Huis en Franciscus Huis

En de winnaar was …

Op 1 november vond de uitreiking plaatst van de inspiratieprijs 2018 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. De winnaar was … Ronny Bessems van Kasteel Borgharen. If then is now feliciteert Ronny Bessems, zijn vrouw Amal en de vrijwilligers met dit welverdiende resultaat.

Een stukje van het juryrapport kun je vinden in het item over dit monument hier op ons platform: http://bit.ly/2Nj2oU7-PBCFLimburg.

In het kader van de inspiratieprijs hebben we in oktober 2018 aan alle genomineerden een stukje op ons platform gewijd; ook over het Fatima Huis en het Franciscus Huis te Weert, dat je hieronder kunt lezen. Dat blijft actueel, want genomineerd worden, dat neemt niemand je meer af! Dat alleen al geeft een indicatie van de betekenis van je erfgoed. Vandaar dat iedere genomineerde een schildje heeft ontvangen om op zijn monument te plaatsen als symbool van erkenning.

;-) B.

De respons op de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg was voor een belangrijk deel te danken aan de mooie serie artikelen in Dagblad De Limburger. Collage van screenshots 2018.


Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor iedereen!

Dit jaar is de inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg bestemd voor het meest inspirerende monument van deze provincie. Iedereen mag meestemmen! Woon je er, ben je er weleens op vakantie geweest of zomaar een keer afgestapt, je stem is welkom op bit.ly/2x181uX-PBCFLimburg.  

In een twaalfdelige serie wordt het genomineerde erfgoed kort geïntroduceerd. Hier stellen we het Fatima Huis en het Franciscushuis in Weert voor:  

De gesloten Fatimakerk in Weert leed ernstig onder lekkages, toen ondernemer Thijs Hendrix in 2014 besloot om haar aan te kopen. Niemand bekommerde zich om dit prachtstuk van architect Pierre Weegels, met uitzonderlijke glazen van Charles Eyck en Hugo Brouwer en een fenomenaal mozaïek van de laatste kunstenaar. Het betreft wederopbouwkunst waar tot voor kort nog maar weinig belangstelling voor was. Nu, enkele jaren later, is de kerk gerestaureerd en in gebruik voor bijeenkomsten die gericht zijn op het herstel van de band met de stad en de wijk in het bijzonder. Met de buurt en de gemeente heeft de familie Hendrix een herinrichtingsplan laten maken voor het park rond het gebouw.  

Elders in de stad heeft Hendrix de Franciscuskerk met zo ongeveer de mooiste glaswand van Daan Wildschut aangekocht. Deze kan weer andere publieksmanifestaties aan, zoals de ijsbaan die ieder jaar met Kerstmis wordt aangelegd. Rian Hendrix verzorgt de programmering van beide gebouwen. Fatima Huis en Franciscus Huis laten zien wat een ondernemende familie met visie vermag. Een inspirerend voorbeeld voor anderen in de provincie. 

Spreekt dit voorbeeld je aan? Surf dan naar bit.ly/2x181uX-PBCFLimburg en stem! De sluitingsdatum is 5 oktober 2018.  

Bernadette van Hellenberg Hubar  

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!


Meer informatie  

Jury — De jury van de Inspiratieprijs voor 2018 bestaat uit leden van het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg (Kiki van Aubel, Edmond Staal en Jackie Smeets), aangevuld met externe experts. Dit jaar zijn dat: Chequita Nahar, Theo Oberndorff (coördinator Cultureel erfgoed bij Huis voor de Kunsten in Limburg) en Bernadette van Hellenberg Hubar. 

Waar de jury op let — Er wordt niet alleen gekeken naar het gebouw of het complex op zich, maar ook naar wat het doet met zijn omgeving. Er zijn prachtige voorbeelden van hoe bevlogen initiatiefnemers een monument met veel kunst en vliegwerk van sloop wisten te redden en zo als het ware teruggeven aan de gemeenschap. Maar ook het revitaliseren van een gebouw binnen de omgeving - het kweken van een wij-gevoel - valt binnen het prijskader. En over wij-gevoel gesproken, hoe inspirerend is het niet als je met heel de buurt gezamenlijk de schouders eronder zet om een beeldbepalend ensemble te behouden en te onderhouden! Allemaal zaken waar de jury naar kijkt.  

Nominaties — De twaalf genomineerden zijn:

 • Catharinakerk met schilderingen Hans Truyen, Oud-Lemiers
 • Clemensdomein, Oud-Merkelbeek
 • Cuypershuis, Roermond
 • Fatima Huis en Franciscus Huis, Weert
 • Hompesche Molen, Ohé en Laak/Stevensweert
 • Kasteel Borgharen, Borgharen
 • Kasteelruïne Montfort, Montfort
 • Kloosterruïne Hoogcruts, Hoogcruts (Margraten)
 • Miljoenenlijn ZLSM, Simpelveld
 • Puddingfabriek, Venlo
 • Schatkamer van Simpelveld (Huize Loreto), Simpelveld
 • Sphinxcomplex, Maastricht

Beeldmateriaal — Alle foto’s vallen onder de CC-licentie (commercieel gebruik uitgesloten), op de nummers 2 en 6 na. Deze zijn van Dion Huiberts en vallen volledig onder auteursrecht.

Verkorte link van dit item: bit.ly/2DswLmi-PBCFLimburg


Het Prins Bernhard Cultuurfonds is er voor iedereen!

Datum:
7 september 2018 / 5 oktober 2018

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0