Indonesië centraal op EUROPALIA Arts Festival in Brussel

EUROPALIA zoomt van 10 oktober 2017 tot 21 januari 2018 in op de traditionele en hedendaagse cultuur van Indonesië.

Het tweejaarlijkse festival biedt een nieuwe kijk op het gastland, ditmaal Indonesië, met talrijke artistieke uitwisselingen en creaties op het vlak van tentoonstellingen, dans en muziek – met de gamelan in de hoofdrol –, literatuur en film.

Artistieke dialoog

Bij Indonesië denken Europeanen vaak louter aan rijsttafels, pindasaus en Balinese stranden – een exotische en gelimiteerde visie. Vanuit zijn missie om via de kunst bij te dragen aan een breder en dieper wederzijds begrip biedt EUROPALIA INDONESIA nieuwe perspectieven op het gastland – maar ook op onszelf.

Dankzij residenties van Indonesische kunstenaars in Europa en vice versa kwam een onderling verrijkende artistieke dialoog tussen beide culturen tot stand. De openingstentoonstelling Ancestors & Rituals (Bozar vanaf 11.10.17), met topstukken uit het National Museum in Jakarta, bekijkt de heel bijzondere Indonesische voorouderverering: de Toraja’s die hun doden opgraven om ze op te maken en te vieren, de indrukwekkende Ana Deov oorouderbeelden die de dorpelingen van Flores beschermen, of nog de vooroudercultus zoals die van Sumatra tot Papoea nog voorkomt.

Op geregelde tijdstippen bieden workshops, georganiseerd door Barbara Raes, rond en in de tentoonstelling bezoekers de kans om het thema verder uit te diepen. Power and other things. Indonesia & Art (1895-now) (Bozar vanaf 18.10.17) toont een uniek beeld van de twee laatste, soms woelige eeuwen van de Indonesische geschiedenis.

Biodiversiteit

Van het Nederlandse kolonialisme en de Japanse bezetting tot de actuele uitdagingen rond migratie en veranderende perspectieven op gender. Archipel (La Boverie, Luik vanaf 25.10.17), de derde grote tentoonstelling gaat in op de pioniersrol van Indonesië als maritieme natie en neemt de bijbehorende culturele uitwisselingen onder de loep.

De Europalia Curator’s Award geeft een opkomend curator de kans om met drie kunstenaars op residentie te gaan. Voor deze editie geeft EUROPALIA hen het thema ‘biodiversiteit’ mee. Het hedendaagse Indonesië staat immers voor grote ecologische uitdagingen. In de programmering van zowel tentoonstellingen, als muziek, podiumkunsten en literatuur zijn culturele uitwisselingen een pijler van de EUROPALIA-festivals geworden.

Musici, dansers, choreografen, beeldend kunstenaars

Ook voor EUROPALIA INDONESIA gaan tientallen musici (o.a. Dijf Sanders, Wolf Müller), dansers/choreografen (o.a. Darlane Litaay, Papua; Otniel Tasman, Yogjakarta; Meg Stuart, Brussel) en beeldend kunstenaars (o.a. Ana Torfs, Roy Villevoye) bij elkaar op residentie en maken boeiend origineel werk.

Rabih Beani gaat aan de slag met de Tarawangsa-trancemuziek uit West-Java en Stefan Lakatos werkt met gamelanmeester Iwan Gunawan rond de beroemde straatmuzikant Moondog (o.a. in de AB en in Barbican London). Ook de twee Dichteressen des Vaderlands, Laurence Vielle (2016-2017) en Els Moors (2018-2019) zijn van de partij.

Praktische info Van 10 oktober 2017 tot 21 januari 2018, in België (Antwerpen, Brussel, Bierbeek, Gent, Luik, Eupen, Leuven, Evergem, Lokeren, Turnhout, Charleroi, Strombeek, Brugge, Mons, Tournai, Binche, Sankt Vith, Mechelen, Mariemont), Nederland (Den Haag, Rotterdam, Deventer, Amsterdam, Leiden, Arnhem, Olst), Frankrijk (Bordeaux, Valenciennes, Amiens, Châlons-en-Champagne), Duitsland (Berlijn, Münster), Polen (Krakow) en Groot-Brittannië (Londen). 

https://europalia.eu/ http://bit.ly/2uMtbKb http://bit.ly/2ygLInw

Datum:
10 oktober 2017 / 21 januari 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0