Indisch erfgoed in Atrium Den Haag (3)

Tentoonstelling Oma’s Sarong, Familieverhalen in batik

In 2012 en 2013 was deze tentoonstelling op de Tong Tong Fair te zien, nu is hij tijdens de 56e Tong Tong Fair in het Atrium Den Haag te zien.

De tentoonstelling werd speciaal voor de Tong Tong Fair gemaakt. In aanzet klein en bescheiden, maar uiteindelijk schitterend groot in het Indonesië-paviljoen. Hij was voor menig bezoeker een eye-opener. Zelfs de vluchtige passant kreeg mee dat batik ‘geen gewoon stofje’ was. En dat was precies wat samenstelster Rens Heringa, internationaal vooraanstaand batik-exeprt, had bedoeld.

Symboliek van batik

In ‘Oma’s Sarong’ maken bezoekers kennis met de symboliek van batik. Rens Heringa heeft zes doeken beschreven die door Indische en Perenakan (indo-Chinese)  vrouwen waren gedragen en door overerving bij de huidige eigenaar terecht waren gekomen. De tentoonstelling vertelt hoe de doeken oorspronkelijk waren gebruikt, af te leiden aan de patronen en afbeeldingen.

Fase van het leven

Naar aanleiding van de tentoonstelling in 2012 hebben zich diverse eigenaren van bijzondere batik-erfstukken gemeld. In enkele bijeenkomsten die stichting Tong Tong voor dit doel organiseerde, ‘las’ Rens Heringa de doeken voor de huidige eigenaren: waar komen ze vandaan, welke symboliek hebben de afbeeldingen en bij welke fase van het leven hoort het doek?

Soms was juist de verschoten, versleten batikdoek de meest waardevolle, en bleek het imponerende doek in felle kleuren een tamelijk recente kopie.

Datum:
28 mei 2014 / 14 juni 2014

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0