IMAGO camera in De Rotterdam

De IMAGO camera is en Duitse vinding. De camera maakt levensgrote zelfportretten. De camera staat van 10 t/m 30 augustus in het gebouw De Rotterdam, ontworpen door OMA / Rem Koolhaas,  aan de Wilhelminapier.

In Rotterdam staat de mobiele versie van de IMAGO camera. De camera is bedacht door de in Berlijn wonende Werner Kraus. Hij krijgt in 1970 van Daimler-Benz de opdracht de verbranding in de ‘Wankel’-motor te fotograferen. Hij ontwikkelt een speciale lens die 1 op 1 beelden kan maken. Met behulp van beelden kunstenaar Erhard Hößle bouwt hij de IMAGO camera.

Maak zelf je portret

Actrice Susanna Kraus, dochter van de bedenker, herontdekt de camera in 2006 en transformeert deze in een uniek project van wetenschap, kunst, ambacht en zelfbewustzijn. Jakob Kraus, botenbouwer en zoon van Susanna Kraus, bouwt vervolgens, geïnspireerd op het originele ontwerp uit de jaren ’70, de mobiele versie.

Deze camera, met een gewicht van 350 kilo, bestaat uit losse delen en kan binnen een dag worden op- en afgebouwd. Susanne Kraus, director of IMAGO camera: ‘The particular size of the IMAGO camera makes it possible for the guests to step inside its powerful body and take a self-portrait in complete isolation. Without the participation of others.’

De camera heeft een omvang van 8 meter lang en 3 meter hoog. Het maakt zwart / wit portretten van individuen en groepen tot maximaal zes personen op een formaat van 200 bij 60 centimeter. Bezoekers lopen de camera in en binnen een half uur krijgt men het zelfportret op speciaal fotopapier mee naar huis.

Best Tall Building in Europe

Sinds de oplevering van De Rotterdam eind november 2013 staat het gebouw nationaal en internationaal in de belangstelling. Onlangs heeft het gebouw een prestigieuze prijs gewonnen’Best tall building in Europe’ van de Council on Tall buildings and Urban Habitat. Zie www.derotterdam.nl

Het evenement is georganiseerd door het Nederlands Fotomuseum, hotel nhow Rotterdam, Reset Your Brand en kunstproducent Mothership.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0