Fotoboek over architect Gerrit Rietveld van Arjan Bronkhorst

Arjan Bronkhorst maakt foto’s van architectuur. We schreven eerder over het boek met de 100 mooiste kerken van Nederland ‘Kerkinterieurs in Nederland’ en ‘Grachtenhuizen’. Nu is er een boek over de architect Gerrit Rietveld en de omgang met zijn opdrachtgevers verschenen.

Gerrit Rietveld – Weelde van de Eenvoud / Wealth of Sobriety vertelt het verhaal over Gerrit Rietveld en zijn opdrachtgevers. Welke invloed hadden opdrachtgevers op zijn ontwerpen en hoe is het om in een Rietveldhuis te wonen? Een team van 10 mensen werkte gedurende twee jaar lang aan het vuistdikke boek. In meer dan 500 pagina's en bijna 400 foto's worden 20 huizen van Gerrit Rietveld zeer uitvoerig belicht.

De familie Rietveld nam onlangs het eerste exemplaar in ontvangst tijdens de feestelijke boekpresentatie in het Centraal Museum te Utrecht.

Nederlands bekendste architect 

Gerrit Rietveld is Nederlands bekendste architect in binnen- en buitenland. Zijn Schröderhuis uit 1924 in Utrecht is inmiddels wereldberoemd en prijkt op de lijst van UNESCO. Maar over zijn bijna 100 andere huizen is maar weinig bekend. Na het succes van Grachtenhuizen was het hoog tijd voor een nieuw project. Twee jaar lang ging Bronkhorst op zoek naar onbekende Rietveldhuizen en fotografeerde hun interieurs en bewoners. Arjan Bronkhorst: “Het bracht me onder andere ook naar de Verenigde Staten. In drie huizen trof ik nog directe opdrachtgevers van Rietveld. In het boek vertellen ze hun verhaal en natuurlijk maakte ik ook weer portretten van ze.”  

Interieurs zijn het meest kwetsbaar

De foto’s in het boek tonen verrassend intacte Rietveldhuizen. Sommige interieurs zijn in een halve eeuw tijd nauwelijks gewijzigd. Bronkhorst: “Dat is zowel opvallend als hoopgevend, want vrijwel elke nieuwe eigenaar wijzigt wel iets aan het nieuw verworven huis. De badkamer en keuken gaan doorgaans als eerste het huis uit want juist daar wensen we modern comfort. De makers van het boek constateerden dat slechts een beperkte selectie van huizen nog in goede staat verkeert. Van de circa honderd huizen die Rietveld ooit bouwde, zijn verreweg de meeste gewijzigd. Sommige huizen zijn zo onherkenbaar geworden dat ze nauwelijks meer ‘Rietveldhuis’ genoemd worden.”

Rietveldhuis in Amerika  

Rietveld ontwierp maar één vrijstaand particulier huis buiten Nederland en dat staat in Amerika. ”De eigenaar was deze week aanwezig op de boekpresentatie. Het huis staat in Ohio en werd eigenhandig gebouwd door een Amerikaanse professor die Rietveld had leren kennen toen hij tijdelijk hier in Utrecht studeerde. Hij liet Rietveld een ontwerp maken voor een stuk grond dat hij had gekocht, en bouwde bij thuiskomst het Rietveldhuis eigenhandig, met hulp van vrienden en familie. Daarbij deed hij verschillende aanpassingen, waardoor het huis niet helemaal volgens ontwerp werd uitgevoerd. Toch is de hand van meester nog duidelijk zichtbaar.”

Bijzonder boek

Een team van 10 mensen werkte gedurende twee jaar lang aan het boek. Auteurs Willemijn Zwikstra en Marc van den Eerenbeemt doken in de archieven en vroegen de bewoners hoe het is om in een Rietveldhuis te wonen. Rietveld-deskundige Ida van Zijl schrijft in haar inleiding: ‘het is hoog tijd voor een nieuw boek dat de bewoner centraal stelt, helemaal in de lijn van Rietveld die vond dat een huis slechts een achtergrond voor het leven is.’

Familie Rietveld werkte mee aan het boek

Het is in nauwe samenwerking met de familie van Rietveld gemaakt. Wim Rietveld en Martine Eskes, kleinkinderen van Gerrit Rietveld, schrijven in het voorwoord: ‘Voor ons als kleinkinderen is dit boek zeer waardevol. De foto’s ademen veelal nog de eenvoud en sfeer zoals Rietveld zijn huizen bedoeld had. In de foto’s verschijnen ook de bewoners. Een aantal van hen behoort zelfs nog tot de opdrachtgevers van Rietveld.’​​ Vorige week namen ze het eerste exemplaar in ontvangst. 

Niet eerder zijn de huizen van Gerrit Rietveld zo uitgebreid in beeld gebracht. Het boek is tweetalig uitgevoerd in Nederlands en Engels. Het ontwerp van Beukers & Scholma in de vormtaal van Rietveld maakt het boek tot een feest. 

Gelijktijdig met het verschijnen van het boek zijn in het Centraal Museum in Utrecht foto’s van Bronkhorst uit de serie te zien, tot 17 december, in zaal Expo 4. 

https://www.arjanbronkhorst.com/ https://www.centraalmuseum.nl/nl

Datum:
23 november 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0