Foam 3h: Ana Núñez Rodríguez - Cooking Potato Stories | FOAM Amsterdam

Foam 3h: Ana Núñez Rodríguez - Cooking Potato Stories | FOAM Amsterdam

"Zeg je 'aardappel', dan is het antwoord vaak een autobiografie; aardappelen bieden ons een manier om over onszelf te spreken." Rebecca Earle (2019)

Met trots presenteert Foam het werk van Ana Núñez Rodríguez. Door het verzamelen van kleine en grote verhalen, persoonlijk en historisch, feitelijk en fictief, onderzoekt Núñez Rodríguez hoe "[d]e aardappel een universum van symbolische informatie over identiteit, overheersing en sociale differentiatie in zich draagt".

Cooking Potato Stories  

De aardappel wordt bijna overal verbouwd en wereldwijd gekoesterd als belangrijk onderdeel van lokale eetculturen, maar wat kan een aardappel ons over onszelf vertellen? Núñez Rodríguez volgde het traject van de aardappel over de hele wereld en stelde zichzelf deze vraag. De kunstenaar ging op zoek naar lokale 'aardappelverhalen' over de hele wereld, inclusief haar eigen jeugdherinneringen en haar migratietraject tussen Spanje, Nederland en Colombia.

De bescheiden aardappel 

De resulterende oogst van verbale en visuele anekdotes, recepten, mythen en herinneringen rond de aardappel vormt een mozaïek van hoe het bescheiden gewas universeel culturele en individuele identiteiten inspireert. De vele verhalen die in deze tentoonstelling worden verteld, tonen de bescheiden aardappel als het product en de oorzaak van geweld, hongersnood en migratie over de hele wereld. Maar ze gaan ook over overleven, delen, samenhorigheid en familie. De voortdurende transformatie en aanpassing van de aardappel wordt een metafoor voor menselijke veerkracht, en voor hoe onze identiteit is geworteld in de verhalen die we elkaar vertellen.

Wereldse invloeden

De familiegeschiedenis van de kunstenaar is fundamenteel verweven met die van de aardappel. Het gewas werd voor het eerst gedomesticeerd in Zuid-Amerika en in de 16e eeuw door de Spaanse conquistadores naar Europa gebracht. Door een proces van cultivering en modificatie zorgde de aardappel in Europa en daarbuiten voor een ongekende bevolkingsgroei, en transformeerde de plaatselijke eetgewoontes. Van friet, aloo, tortilla, gnocchi tot stamppot. De knol is sindsdien in landen over de hele wereld op grote schaal geadopteerd als nationale of lokale cuisine.

Van de Andes naar onze keuken 

Hoezeer onze samenleving en economie ook met aardappels verweven zijn, niemand kan ze echt inheems noemen. De geschiedenis van de aardappel begon lang voordat het concept van natiestaten bestond. De weg van de aardappel van de Andes naar onze keukens werd gemarkeerd door vele obstakels. Het heeft eeuwen geduurd voordat het gewas wortel schoot in de koude Europese grond en aanvankelijk werd gewaardeerd om zijn decoratieve bloem. Het werk van Núñez Rodríguez vertelt een verhaal van voortdurende metamorfose en aanpassing aan de omgeving; een gevoel waarmee de kunstenaar zich identificeert.

Over de kunstenaar

Ana Núñez Rodríguez werkt in Europa en Latijns-Amerika. Ze studeerde Documentaire Fotografie en Hedendaagse Creatie aan het IDEP in Barcelona, heeft een postdoctorale graad in Fotografie aan de Nationale Universiteit van Colombia en een Master in Fotografie en Samenleving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Ze maakte deel uit van Lighthouse 2020-2021, een programma voor aanstormend talent bij Fotodok, Utrecht.

https://www.foam.org/nl/

Datum:
8 april 2022 / 10 juli 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0