Face the Dutch in New York

Astrid Verhoef en Aloys Ginjaar brengen voor het vierde jaar op rij Nederlandse fotografie op het Internationale Photoville-festival. Van 10 tot 20 september in het Brooklyn Bridge Park, Brooklyn, New York.

Voor ‘Face the Dutch’ hebben zij 28 Nederlandse fotografen geselecteerd, waaronder Ilvy Njiokiktjien (Fotograaf des Vaderlands 2013), Carla Kogelman (eerste prijs World Press Photo 2014), Marinka Masséus  (Zilver op de Prix de la Photography Paris 2015) en Edgar Verhoeven (Zilver op de International Fine Art Photography).

Gevoel voor ironie

Nederlandse fotografie wordt vanouds gewaardeerd in de genres documentaire -, portret- en landschapsfotografie. Karakteristiek is een solide stijl met focus op het alledaagse leven en sociale betrokkenheid met gevoel voor ironie. Deze aspecten hebben niet alleen het beeld van de Nederlandse fotografie gevormd, ze hebben ook bijgedragen aan het algemene beeld van de Nederlandse cultuur.

Nu is het tijd voor een tentoonstelling over hedendaagse fotografie in Nederland: ‘Face the Dutch’.

De laatste tien jaar is de beeldcultuur enorm veranderd. Communicatie met behulp van het beeld is exponentioneel gegroeid met dank aan het internet, de sociale media, smartphones en nieuwe digitale mogelijkheden. Dit gaf ruimte voor een nieuwe fotogeneratie. Fotografen hebben meer dan ooit de mogelijkheid om de realiteit en de cultuur waarin ze leven op een nieuwe, individuele manier vorm te geven.

Golden Age Award

Aloys Ginjaar (curator) en Astrid Verhoef (producent) streven ernaar een internationaal platform voor de Nederlandse fotografie te creëren. Dat doen ze door middel van groepstentoonstellingen in het buitenland en in Nederland. Ze hebben tentoonstellingen georganiseerd in New York, Amsterdam en Tokyo.

Aloys Ginjaar heeft lang gewerkt als fotograaf, journalist en curator. Zijn werk getoond op World Press Photo 1973, 1975 en 1977. Sinds 2000 organiseert hij de maandelijkse Fotografenavond in Amsterdam. Hij was curator van Nederlandse tentoonstellingen op het New York Photofestival 2011 (‘Dutch Delight’) & Photoville in de afgelopen drie jaar. Voor zijn activiteiten voor de Nederlandse fotografengemeenschap kreeg hij de Golden Age Award.

Astrid Verhoef is werkzaam als kunstenaar/fotograaf in Amsterdam en is producent van tentoonstellingen sinds 2011. Haar werk was de laatste drie jaar te zien op het IJFFF Photo & Filmfestival 2012, de (Super) Heroes tentoonstelling op Manhattan Bridge, en Photoville. In 2013 werd zij door GUP Magazine uitgekozen als een van de ‘New Dutch Photo Talents’. Ze won de tweede prijs op de tentoonstelling van het New York Photo FestivalResolution 2014’.

Deelnemers

Op Face the Dutch zijn foto’s te zien van: Jenny Boot, Paul Breuker, Gitte Brugman, Cleo Campert, Fieke van Dieren, Ton Dirven, Nelske Elzer, Aloys Ginjaar, Anton Havelaar, Rudi Huisman, Jasper Juinen, Mariska Karto, Wim Koen, Carla Kogelman, Margaret Lansink, Elmer van der Marel, Marinka Masseus, Ilvy Njiokiktjien, Imke Panhuizen, Lilian van Rooij, Maartje Roos, Patricia Steur, Tina van Turnhout, Astrid Verhoef, Edgar Verhoeven, Edel Verzijl, Jac Weerts en Bastiaan Woudt.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0