Expositie 'RITUELEN & BEZWERINGEN' in de GoMulan Gallery

Expositie 'RITUELEN & BEZWERINGEN' indeGoMulan Gallery

Graag nodigt de GoMulan Gallery u uit voor de expositie 'RITUELEN & BEZWERINGEN' met werk van Gijs Assmann, Jonat Deelstra en Rinke Nijburg. De expositie opent op zaterdag 30 januari 2021 om 18.00 uur op de Instagram van GoMulan Gallery.

De exposerende kunstenaars zullen tijdens de opening kort hun werk toelichten. De expositie loopt tot en met zondag 7 maart 2021.

Gijs Assmann (1966), Jonat Deelstra (1971) en Rinke Nijburg (1964) zijn door respectievelijk
Sander Creman, Mulan Go en Marie Jeanne de Rooij uitgenodigd vanwege hun fascinatie voor uiteenlopende culturele en religieuze rituelen en helende bezweringen. De drie kunstenaars nemen in hun praktijk de diepgewortelde overlevingsdrive van de mens als individu en sociaal dier onder de loep via ontregeling van vaak dichtgeslibde, of aantrekkelijk ‘vreemde’ rituelen, het verleggen van sociale codes en zgn. ‘beschaafde’ gewoontes, en het inzetten op nieuwe bezweringen.  

Sander Creman en Marie Jeanne de Rooij werkten eerder samen bij Galerie Nouvelles Images (NI), de gerenommeerde Haagse galerie die in 2018 haar deuren sloot. Mulan Go liep in die laatste fase stage bij NI. 

 

GIJS ASSMANN  

GIJS ASSMANN (Roosendaal, 1966) toont in ‘RITUELEN & BEZWERINGEN’ sculpturen en tekeningen uit de periode 2017-2020 die refereren aan de menselijke emoties, geboorte, dood en vergankelijkheid, de facts of life.

Bijbelse thematiek gaat hand in hand met alledaagse rituelen, en resulteren in werk dat varieert van rauw en indringend tot gevoelig en poëtisch. De maagd Maria vormgegeven in gelaagde glassculpturen naast tekeningen en collages met seks, liefde en zonde als onderwerp.
In de woorden van Gijs Assmann: “Ik zie scheppen als een zintuiglijk en hands-on avontuur waar persoonlijke, menselijke en dus maatschappelijke waarden op het spel staan.”

Assmann is een veelzijdig kunstenaar die het onderzoek naar en de toepassing van zeer uiteenlopende materialen als brons, aluminium, tin, hout, textiel, keramiek en glas in zijn sculpturen en ruimtelijke installaties niet schuwt. Acrylverf, aquarel, potlood en pen vormen de basis voor zijn tekeningen en collages. Daarnaast is hij actief als sieraadontwerper.

Gijs Assmann is opgeleid aan achtereenvolgens de AKI te Enschede (1985-1990), de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1991-1993), en het Europees Keramisch Werkcentrum in ’s-Hertogenbosch (1995+1997).
In 1998 won Assmann de Jeanne Oostingprijs voor aquarelleerkunst.

 

JONAT DEELSTRA  

Deelstra woont en werkt nu ruim tien jaar in Amsterdam. In 2017 haalde Deelstra zijn Bachelor in Illustratie aan de HKU. Sindsdien werkt hij voornamelijk als schilder, maar ook grijpt hij graag naar nieuwe materialen. Zo bouwt hij installaties, maakt hij tekeningen, houtsnedes, keramisch werk en animaties. Het werk van Deelstra is maatschappelijk en reflecteert op actuele thema’s zoals migratie, discriminatie maar ook klimaatverandering.  

Tijdens de expositie laat Jonat Deelstra (Haarlem, 1991) zijn nieuwe serie met keramische beelden en olieverfschilderijen zien, ‘Uitvaartcentrum de Noordzee’. De serie geeft een futuristische en vindingrijke kijk op het begraven van menselijke resten. Deelstra stelt voor om begraafplaatsstructuren te plaatsen in de Noordzee waarop koraal en anemonen zich kunnen vestigen: “Door een steeds warmer klimaat kan er de komende honderd jaar in de Noordzee een enorme hoeveelheid koraal groeien. Maar omdat de zee letterlijk kaal is gevist kunnen deze organismen zich nog niet vestigen. Door structuren in zee te plaatsen kunnen wij zorgen voor hergeboorte.” In 2018 is de eerste aanzet al gedaan, in de Noordzee zijn windturbines geplaatst. Het is de bedoeling dat tussen deze windturbines een koraalrif ontstaat en een nieuw begrafenisritueel. 

Deelstra woont en werkt nu ruim tien jaar in Amsterdam. In 2017 haalde Deelstra zijn Bachelor in Illustratie aan de HKU. Sindsdien werkt hij voornamelijk als schilder, maar ook grijpt hij graag naar nieuwe materialen. Zo bouwt hij installaties, maakt hij tekeningen, houtsnedes, keramisch werk en animaties. Het werk van Deelstra is maatschappelijk en reflecteert op actuele thema’s zoals migratie, discriminatie maar ook klimaatverandering. 

Jonat Deelstra studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (2014 - 2017).
Eerder was zijn werk te zien in verschillende galerie exposities en op Big Art 2020 en nam hij deel aan verschillende residenties: GinDS residency, Broedplaats Bogota.
Zijn werk wordt op dit moment tentoongesteld in het Krona Museum te Uden.

 

RINKE NIJBURG 

RINKE NIJBURG (Lunteren, 1964) buigt zich in zijn werk over de vraag wat het precies betekent mens te zijn die zich verhoudt tot het dierlijke instinct enerzijds en het goddelijke en het kosmische anderzijds. Religie is dan ook een belangrijke inspiratiebron voor zijn schilderijen, tekeningen, mixed media en installaties; in zijn werk verbindt Nijburg culturele uitingen en erfgoed in de breedste zin, religie, mythologie, filosofie, strips, film, sprookjes èn de maatschappelijke actualiteit, tot een fascinerende particuliere kosmologie. Hoewel van huis uit protestant, vindt Nijburg in de iconografie en de beeldrijke tradities van het katholicisme volop inspiratie evenals de laatste jaren in Oosters religieus gedachtengoed zoals boeddhisme en hindoeïsme. 

Rituelen en bezweringen zijn vertrouwd terrein voor Nijburg, want bevreemdende mystieke gebaren, houdingen en scenes in de schilderkunst fascineren Rinke Nijburg: “De titel RITUELEN rijmt uiterst merkwaardig met al die op schoot scenes ... Hou in gedachten dat de Pietà, ‘De gitaarles’ van Balthus en de Gnadenstuhl me al zeer lang bezighouden.” (NB: Een genadestoel is een voorstelling van de Heilige Drievuldigheid in de christelijke iconografie.) Want wat doen deze en andere rituelen vastgelegd op doek en met verf met de toeschouwer en met de maker, zo vraagt hij zich af. Wat vertellen de oude, nieuwe en ge-update rituelen waar we ons van bedienen over onze rol in een wellicht mystiek geheel waar rituelen chaos bezweren en het niet alles weten een bijzondere schoonheid en troost geven? 

Rinke Nijburg studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten, Arnhem (1982-1987), Ateliers Arnhem (1990-1991) en de Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam (1993-1994). Hij behoorde tot de winnaars van de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst (1992), de Buning Brongers Prijzen (1994), de Prix de Rome (1998) en de Gelderland Grafiekprijs (1999).

 

RITUELEN & BEZWERINGEN | RITUALS & INCANTATIONS: 

Gijs Assmann | Jonat Deelstra | Rinke Nijburg  

30 januari t/m 7 maart 2021

 

 Openingstijden (onder voorbehoud)

Donderdag 16.00 – 19.00 uur

Vrijdag 16.00 – 19.00 uur

Zaterdag 12.00 – 18.00 uur

Zondag 12.00 – 18.00 uur

En op afspraak 

 

GOMULANGALLERY 

Van Ostadestraat 43-a, Amsterdam

www.gomulangallery.com

 

Afbeeldingen: 1) Gijs Assmann, ‘Pendulum’, 2) Rinke Nijburg, The Gender Game, 3) Jonat Deelstra, ‘Funeral Home’, North Sea series, 2020, foto Jonathan de Waart  

Datum:
30 januari 2021 / 7 maart 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0