Expo Werklust van Theo Baart in het Nederlands Fotomuseum

Tot en met 17 januari is in het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Werklust van de fotograaf Theo Baart te zien. De fotoserie toont de omgeving van Hoofddorp en Schiphol en de manier waarop de sterk globaliserende economie in het afgelopen decennium het lokale landschap heeft beïnvloed.

Baart laat zien hoe het veranderende grondgebruik leidt tot zeer ongewone en spectaculaire landschappen, met een wildgroei aan kantoor- en hotelarchitectuur, (snel) wegen , gigantische opslagloodsen en de aanleg van manshoge ondergrondse gasleidingen.

Bouwlust

Werklust is het vervolg op zijn fotoboek Bouwlust. The urbanization of a polder (1999), waarin eveneens het veranderende polderlandschap bij Schiphol centraal staat. In dit boek bracht hij ruim twintig jaar fotografie samen over de veranderingen in en rond Hoofddorp. Baart groeide op in dit polderdorp en raakte gefascineerd door de snelle en grootschalige veranderingen in het landschap, die direct en indirect het gevolg waren van de snelle uitbreiding van Schiphol Airport.

Hij richtte zijn camera op oud en nieuw, op de mensen en de infrastructuur, op het landschap en de stad. Zwart-wit en kleurenfotografie wisselden elkaar af. Hoofddorp stond symbool voor het Nederland van de jaren negentig, dat vol optimisme en voorspoed wist te profiteren van de snelle globalisering van de economie. In 2009 verwierf het Nederlands Fotomuseum een groot aantal afdrukken uit Bouwlust voor de collectie.

Spiegel van de economie

Vijftien jaar later is Baart nog steeds niet uitgekeken op het gebied. Met reden: Hoofddorp en omgeving vormen nog steeds een fraaie spiegel van de zich alsmaar sterker globaliserende economie en de manier waarop dit doorwerkt in het lokale landschap en de lokale economie. In de eerste jaren van de eenentwintigste eeuw bouwde Hoofddorp er nog 15.000 woningen bij.

Maar in 2008 kwam de wereldwijde economische crisis. Nog meer dan voorheen moet de metropoolregio Amsterdam, waar Hoofddorp en Schiphol onderdeel van uitmaken, concurreren met Frankfurt, München en andere luchthavens die geografisch gunstig liggen ten opzichte van opkomende markten in onder meer Azië.

Uniek landschap

Met het oog op de toekomst is er inmiddels veel infrastructuur aangelegd. Het past in de Nederlandse traditie van ruimtelijke ordening. Kan dit gebied de werkplaats van Nederland en de motor van de Nederlandse economie blijven? Vanuit zijn aanhoudende verbazing en fascinatie bleef Theo Baart er fotograferen. Met zijn observerende en analyserende stijl bracht hij een uniek landschap in beeld.

Theo Baart, Werklust. Biografie van een gebruikslandschap, ISBN 9789462082441, uitgeverij nai010.

Datum:
17 januari 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0