Elmer Kolfin geeft RKD-Lezing over de opdracht voor de Batavencyclus

De komende lezing in de RKD-Lezingenreeks wordt gegeven door Elmer Kolfin, universitair docent aan de universiteit van Amsterdam. Zijn publicaties, tentoonstellingen en onderwijs gaan over zeventiende-eeuwse schilder- en prentkunst.

Elmer Kolfin spreekt op dinsdag 21 juni over ‘Kunst kiezen: de opdrachtverlening voor de monumentale schilderijen van de Batavencyclus voor het stadhuis van Amsterdam 1660-1664.’

De Bataafse opstand  

In 1660 werden de galerijen van het stadhuis van Amsterdam gedecoreerd met twaalf levensgrote schilderijen van de Bataafse opstand. De beoogde schilder, Govert Flinck, overleed echter voor hij kon beginnen. De toekenning van de opdracht lijkt een volstrekte chaos, alsof burgemeesters aan het improviseren waren geslagen.

In de lezing licht Elmer Kolfin toe wat zich vervolgens afspeelde. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Jurriaen Ovens en Ferdinand Bol leverden ontwerpen, maar mochten bij nader inzien niet uitvoeren. Rembrandt voerde wel uit, maar zijn werk werd al snel weer verwijderd. Uiteindelijk maakte Jan Lievens een schilderij, de Antwerpenaar Jacques Jordaens vier en werd een oud waterverfdoek opgekalefaterd voor het project ten onder ging aan geldgebrek.

Toegangskaarten

Toegangskaarten kosten 15 euro / studenten (tot 25 jaar) 5 euro en zijn te bestellen via de RKD-webshop. Vrienden kunnen zich gratis aanmelden via hofstede@rkd.nl. U kunt vriend worden via de RKD-website, http://bit.ly/1sQUlPW. De bijeenkomst vindt plaats bij het RKD, Prins Willem Alexanderhof 5, Den Haag. Inloop vanaf 16.45 uur, lezing van 17.00-18.00 uur. Na afloop van de lezing is er een borrel tot 19.00 uur.

Afbeelding: Rembrandt Harmensz. Van Rijn, De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis, 1661-62, olieverf op doek, 196 x 309 cm, Rijksmuseum Amsterdam

Datum:
21 juni 2016
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0