Eerste expositie van het Nationaal Holocaust Museum over Abraham Reiss

De eerste expositie van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting gaat over de grootvader van Jeroen Krabbé. Jeroen Krabbé (1944), acteur, kunstschilder en filmregisseur verbeeldt in negen monumentale schilderijen het levensverhaal van zijn grootvader die op 9 juli 1943 in Sobibor werd vermoord.

Het Nationaal Holocaust Museum in oprichting bevindt zich in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan 27 in Amsterdam. Het is een betekenisvolle locatie omdat de Hervormde Kweekschool tijdens de Holocaust een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontsnapping van honderden kinderen aan de nazistische bezetter en zijn Nederlandse handlangers.

Tijdens de Holocaust werden aan de overzijde van de straat in de Hollandsche Schouwburg tienduizenden joden samengebracht om te worden gedeporteerd naar Westerbork en verder. De kinderen tot twaalf jaar verbleven in afwachting van hetzelfde lot, gescheiden van hun ouders, in de crèche naast de Hervormde Kweekschool.

Sobibor

Jeroen Krabbé baseerde zich voor de reeks schilderijen op foto’s, brieven, overgeleverde geschiedenis en boeken over de Holocaust en Sobibor. Tijdens de expositie is een film van Paul Haenen te zien over Jeroen Krabbé  en de totstandkoming van de schilderijen.

De ondergang van Abraham Reiss is een ode van Jeroen Krabbé aan zijn grootvader. In 2010 reconstrueerde hij het leven en de dood van Abraham Reiss in negen monumentale schilderijen. Abraham Reiss was een welvarend diamantair uit Amsterdam, die door de beurskrach van 1929 zijn hele vermogen verloor.

Na de Duitse inval in Nederland werd Reiss gedeporteerd naar Westerbork en vervolgens naar vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij op 9 juli 1943 vermoord. Voor dit werk gebruikte Krabbé de door zijn moeder samengestelde familiegeschiedenis die ook in deze tentoonstelling te zien is, samen met andere persoonlijke documenten.

Familiearchief

Jarenlang stond er alleen een foto van Abraham Reiss in de woonkamer van Jeroen Krabbé, als een symbool van iemand die er nooit geweest is, iemand die zijn grootvader had moeten zijn. Krabbé had altijd het plan zijn grootvader zijn naam en bestaan terug te geven, en daarmee een plek in zijn eigen leven, maar hij wist nog niet precies hoe hij dat ging doen.

Het familiearchief bracht uitkomst. Er lag een schat aan informatie in een koffer onder het bed van zijn moeder. De privécollectie van brieven, foto’s en objecten diende als inspiratie voor de negen schilderijen. De schilderijen zijn een ode aan zijn grootvader en indirect aan alle familieleden die hij nooit heeft gekend.

In de tentoonstelling zijn delen van dit archief opgenomen die een persoonlijk inkijkje geven in de oorlogsgeschiedenis van de familie Reiss.  

Jules Schelvis

Behalve de interpretatie van het vernietigingskamp Sobibor door Jeroen Krabbé is hier ook een weergave te zien die Jules Schelvis van het kamp maakte. Deze Sobibor-overlevende legde getuigenis af in uiterst gedetailleerde maquettes. Uit een totaal van 34.313 joden die naar Sobibor werden gevoerd, was hij een van 18 Nederlandse joden die overleefde. Jules Schelvis overleed op 4 april 2016 op 95-jarige leeftijd.

 

http://bit.ly/2bXEI5S

Datum:
16 mei 2016 / 2 oktober 2016
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0