Dutch Digital Art Fair in oktober in Almere

Een nieuwe stad, en een nieuw museum in ontwikkeling: Almere krijgt een museum, specifiek voor digital art onder de naam Dutch Digital Art Museum Almere.

Als aanloop tot het museum wordt een digital art fair opgezet onder de naam Dutch Digital Art Fair Almere (DDAFA). Deze beurs zal worden gehouden in het WTC Almere van 13 tot en met 16 oktober 2016. Het zou mooi zijn als de beurs meteen in het museum zou kunnen ‘overlopen’.

Digital art heeft de toekomst

Initiatiefnemer Christine van Stralen van het Bureau voor Kunstprojekten in Almere, geeft aan: “Digital art heeft de toekomst. Het merendeel van de kunstenaars die nu van kunstacademies afkomen, werkt op een of andere manier met een computer. De wereld van digital art is zeer divers. Kent ook cross-overs met disciplines als muziek, theater, architectuur enz. Digital art ontstaat op vele ‘eilandjes’, waar deze kunstvormen gestalte krijgen, maar niet altijd met elkaar communiceren. Veel interessante digital art projecten vinden plaats bij kunstenaarsinitiatieven. Musea en galeries hebben vaak weer andere, eigen circuits. DDAFA wil deze verschillende culturen samen brengen op de beurs, maar ook laten communiceren in snap-symposia.”

Aantrekken goede kunstenaars

De kunstbeurs is de eerste activiteit in de aanloop naar een museum. Met een groep vrijwilligers, bestaande uit adviseurs, professionals en studenten kunstgeschiedenis inventariseren we digital art en willen we praktische ervaring opdoen met de ins en outs van het tentoonstellen en verkopen ervan. Voor de beurs worden nationaal en internationaal kunstenaars, galeries en kunstinstellingen uitgenodigd. Daarbij worden educatieve en publieksactiviteiten rond de beurs georganiseerd.  

Voor DDAFA heeft het Cultuurfonds Almere een startbedrag beschikbaar gesteld. Momenteel worden sponsors gezocht en fondsen benaderd. Meer gelden zijn nodig voor het aantrekken van goede kunstenaars en een doeltreffende PR en marketing. Vooral een eerste keer zijn de kosten hoog, onder andere voor apparatuur en inrichting.

Jonge Almeerse bevolking

Almere heeft geen goed imago als het om kunst gaat door sluiting van het Museum de Paviljoens indertijd. Dat imago kan met DDAMA/DDAFA in een keer worden omgebogen. De gemeente Almere is enthousiast over de plannen van DDAMA en DDAFA. Men hecht vooral belang aan het museum omdat digitale kunst goed zou kunnen aansluiten bij de interessesfeer van de jonge Almeerse bevolking.

Daarbij zijn DDAMA en DDAFA nieuw in Nederland en daarbuiten: evenmin als een digital art fair, bestaat een landelijk museum, specifiek op digital art gericht, nog niet echt in Nederland. Ook internationaal nog nauwelijks. Sinds enkele maanden heeft Zürich een klein digital art museum, het MuDA.

WTC Almere

De plannen voor DDAMA en DDAFA zijn in een stroomversnelling gekomen na het om niet beschikbaar stellen in 2016 van een 1600 m2 vloeroppervlak door het WTC Almere. Het WTC Almere is met 30 verdiepingen het hoogste gebouw in Almere. De ligging naast het Centraal Station in Almere is gunstig. Er is een ideale infrastructuur met restaurant en receptie. 

Daarbij is het WTC een unieke organisatie als het gaat om nationale en internationale contacten met het bedrijfsleven, relaties waar DDAFA/DDAMA van kan profiteren. Met name contact met het ICT-bedrijfsleven is interessant. Een van de onderdelen van DDAFA in voorbereiding is een digitaal kunstprojekt met een aantal wereldwijd bestaande WTC’s met kunstenaars uit die landen. Via conferencing kunnen die kunstenaars hun werk presenteren.

Bij de ontwikkeling van DDAFA/DDAMA wordt samengewerkt met onder andere Kees de Groot van Planet Art, het li-ma, het erfgoedcentrum voor mediakunst, Martin Boverhof van Born Digital en Ruben van Klaveren, een digital art kunstenaar uit Almere. Initiatiefnemer en coördinator van de DDAMA Foundation is Christine van Stralen.

www.ddama.eu 

 

Datum:
13 oktober 2016 / 16 oktober 2016
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 2