De onderduikkinderen van 'Tante Zus' - Ru Paré, schilderes en verzetsheldin (1896-1972)

Wim Willems schreef het boek ‘Verzetsheldin met schilderkist’. Het gaat over het leven van de beeldend kunstenares Ru Paré. Ru Paré, ook wel Zus Paré genoemd, speelde een belangrijke rol in het ondergrondse verzet in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Museon sluit er op aan met een tentoonstelling. Ru Paré  zag in 1942 dat haar Joodse vrienden en hun gezinnen steeds verder in het nauw kwamen. Ze besloot hen te helpen met het vinden van onderduikadressen voor hun kinderen. Met haar schuilnaam ‘Tante Zus’ bouwde ze een netwerk van onderduikadressen op door heel Nederland en redde in totaal het leven van 52 kinderen. Omdat 2018 is uitgeroepen tot Jaar van Verzet, eert het Museon Ru Paré met een tentoonstelling over deze bijzondere en dappere vrouw.

Verzetswerk

De tentoonstelling gaat over het verzetswerk van Ru Paré. Er is ook een herinneringsbijeenkomst van voormalige onderduikkinderen. Vanaf augustus zal in de Pulchri Studio parellel een tentoonstelling te zien zijn over het schilderwerk van Ru Paré. Het programma Kruispunt van de KRO-NCRV presenteert zondag 29 april om 23.10 uur op NPO 2 een uitzending rondom Ru Pare. In het programma brengen de laatste overlevenden een ode aan haar daden en gedenken ze de speciale band met Ru, die tot ver na de oorlog is blijven voortbestaan. Kijk hier voor meer informatie.

Vanaf oktober 2018 is een kleine versie van de tentoonstelling beschikbaar als reizende educatieve tentoonstelling voor bibliotheken en scholen. Bij de tentoonstelling is een educatief leskofferproject voor groep 7 en 8 beschikbaar. Mocht u interesse hebben in plaatsing van deze tentoonstelling neem dan aub contact op met Gert-Jan van Rijn (gjvrijn@museon.nl). Contact met het Museon via info@museon.nl en 070-3381423.

Theatervoorstelling 

Een mooie aanvulling op deze tentoonstelling is de theatervoorstelling "Stillevens van Verzet, toen en nu" over Ru Paré, Do Versteegh en vluchtelingenkinderen in het Zeeheldentheater (april en mei). Kijk hier voor de data en meer informatie.

Ru Paré

Ru Paré maakte in de oorlogsjaren geen schilderijen, maar gebruikte haar kunstenaarschap wel als dekmantel. Zo verborg ze in haar schilderkist bonkaarten, vervalste persoonsbewijzen en soms ook een brief van ouders of een cadeautje. Achterop haar fiets of met de trein bracht Ru Paré de kinderen altijd zelf naar gezinnen in de provincies Friesland, Drenthe, Brabant en Limburg. Ter plaatse waren het dominees en paters die vooraf betrouwbare onderduikadressen hadden benaderd. Zo vaak ze kon bezocht Ru Paré ‘haar’ kinderen om te zien hoe het met hen ging.

Koelbloedig als een geheim agent

Ru Paré combineerde een grote betrokkenheid en naastenliefde met de koelbloedigheid en onzichtbaarheid van een geheim agent. Ru Paré is daarmee een inspirerend voorbeeld van een vrouw die zich niet neerlegde bij discriminatie en vervolging, maar op een geheel eigen wijze in actie kwam en een groot aantal kinderen van de dood wist te redden. Na de oorlog kreeg het gewapende verzet in Nederland de meeste aandacht bij herdenkingen. Het verzetswerk van vrouwen werd gezien als ondersteunend en daardoor minder belangrijk. Met de tentoonstelling over Ru Paré wil het Museon deze vergeten heldin onder de aandacht brengen.

https://www.museon.nl/nl/tentoonstellingen/ru-pare

 

 

Datum:
26 april 2018 / 23 september 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0