Boekpresentatie dubbelbiografie 'Willem en Pieter de Zwart, 1880-1930’, over de Haagse schilderbroers

Boekpresentatie dubbelbiografie 'Willem en Pieter de Zwart, 1880-1930’, over de Haagse schilderbroers Willem en Pieter de Zwart

Auteur en literatuurwetenschapper Margreet den Buurman (Den Haag 1953) presenteerde haar dubbelbiografie 'Willem en Pieter de Zwart, 1880-1930, Haagse schilderbroers op het breukvlak van een nieuwe tijd'.

De biografie verscheen eind oktober bij uitgeverij De Nieuwe Haagsche met subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Nabloei van de Haagse School

In 2022 is het 160 jaar geleden dat de Haagse kunstschilder Willem de Zwart werd geboren (1862-1931). Nog steeds is zijn naam geen onbekende. Als vijftienjarige mocht hij in de leer bij Jacob Maris, een van de meesters van de Haagse School. In de avonduren ging hij naar de kunstacademie. Het werk van De Zwart maakt deel uit van de nabloei van de Haagse School, met invloeden van het Amsterdams impressionisme.

Minder bekend is dat zijn achttien jaar jongere broer Pieter de Zwart (1880-1967) hem volgde in het kunstenaarschap. Met een studiebeurs van de kunstverzamelaar en mecenas Abraham Bredius kreeg hij les van Cornelis Koppenol en ging hij net als zijn broer naar de Haagse kunstacademie.

De dubbelbiografie biedt inzicht in de niet eerder belichte dynamiek tussen de kunstschilders Willem en Pieter de Zwart binnen de context van hun tijd.

Margreet den Buurman

Margreet den Buurman publiceerde een aantal biografieën en deelstudies over Thomas Mann en de zijnen. Doordat de gebroeders De Zwart oudooms zijn, broers van haar overgrootmoeder, kon de auteur gebruikmaken van uniek beeldmateriaal en van documentatie uit het familiearchief.

Tussen de presentatie door heeft Anita Poolman een aantal verhalen voorgedragen. Na de boekpresentatie, spraken we hele kort even met mevrouw van den Wijngaarden, 94. Als kind kwam zij in contact met Pieter de Zwart die wel eens op bezoek kwam in Breda.  

https://www.haagsekunstkring.nl/

https://haagsedingen.nl/

Datum:
18 november 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0