1001 Nacht op Festival Classique

Vrijdag 21 en zondag 23 juni tijdens Festival Classique 2019 in de majestueuze Kurzaal van het Scheveningse Grand Hotel Amrâth Kurhaus: 1001 Nacht. Een betoverend, niet te missen concert met adembenemende projecties rond het meesterwerk Sheherazade van Rimski-Korsakov door het Residentie Orkest Den Haag olv Nicholas Collon en de Nederlands-Marokkaanse zangeres Karima el Fillali.  

1001 Nacht is een van de pronkstukken van Festival Classique 2019 en volgens Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur van het Residentie Orkest, “een hoogtepunt van ons seizoen vanwege de romantiek, de spanning, de poëzie van Rimski-Korsakovs Sheherazade, de prachtige, oosterse liederen van Karima el Fillali en de virtuoze projecties in de vorstelijke Kurzaal van het Kurhaus.”

Sheherazade 

De Russische componist Rimski-Korsakov baseerde zijn meesterwerk Sheherazade op verhalen uit het boek Vertellingen van 1001 Nacht. De sultan is bedrogen in de liefde. Uit wraak trouwt hij iedere avond een andere vrouw om haar de volgende ochtend te doden. Door hem te verleiden met de mooiste verhalen weet de beeldschone Sheherazade echter aan dat wrede lot te ontkomen.

Karima el Fillali 

Het Residentie Orkest olv chef-dirigent Nicholas Collon speelt de vier delen van dit symfonische gedicht, visueel ondersteund door adembenemende videoprojecties. Elk deel wordt ingeleid door Karima el Fillali met een nieuw, door haar geschreven lied in de klassieke Arabische traditie. De Nederlands-Marokkaanse zangeres en songwriter, die opgroeide in het Westland, is inmiddels een internationale ster met optredens op podia en festivals in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.  

Het Residentie Orkest en het Scheveningse Kurhaus hebben samen een lange geschiedenis: van 1915 tot 1968 verzorgde het Residentie Orkest de zomerconcerten in de Kurzaal.  

Festival Classique zet zich al vanaf 2006 in om te laten zien dat klassieke muziek een verrijking is voor iedereen. Ook dit jaar strijkt het festival weer neer aan zee en laat badplaats Scheveningen veranderen in een grote klassieke muziekspeeltuin. Zoals altijd is een hoofdrol weggelegd voor het Residentie Orkest.  

Residentie Orkest website, Facebook, Twitter, YouTube, Festival Classique

  

Datum:
21 juni 2019 / 23 juni 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0