10.000 kilometer in Amerika op een motor

In ‘If this is true … 10.000 km door Amerika op een motor’ kunnen we de foto’s die Robin de Puy op een reis die ze in 2015 in Amerika maakte zien. Ze doorkruiste het land zonder vaststaand plan om karakteristieke koppen te fotograferen.

Op 4 juni 2015 noteert ze in haar dagboek: “Ik wil niet meer terug – geen lanceringen en openingen meer, hier iedere dag in dezelfde spijkerbroek lopen, de zon op mijn huid voelen, iedere beslissen of ik blijf of ga. En hoe fijn is het dat alles wat ik hier bezit past in twee zadeltassen en een rugzak?”

Harley

Op dat moment is ze vier weken in Amerika en heeft ze 4908 kilometer afgelegd op haar Harley. Nog zes weken en 5092 kilometer te gaan. Ze besloot in 2014 de reis te gaan maken om zich los te maken van de verwachtingen die men van haar heeft. Ze is dan een veelgevraagd portretfotograaf, maar heeft nauwelijks nog tijd voor vrij werk en ze vreest dat ze haar onbevangenheid zal verliezen.

In Amerika kan ze alles weer zelf bepalen. In de zadeltassen heeft ze twee lampen, twee fotocamera’s en een flitsparaplu. Vrouwen, mannen en kinderen die ze toevallig tegenkomt, legt ze vast. Ze is niet op zoek naar maatschappelijke contrasten of naar de tegenstelling tussen de stad en de lege vlakten.

Met haar foto’s leverde ze haar bijdrage aan het inmiddels klassieke genre van The American Photographic Road Trip, waaraan grote namen verbonden zijn als Robert Frank, Jacob Holdt en Alec Soth.  Het resultaat van haar reis is een prachtige reeks portretten die nu in het Fotomuseum Den Haag te zien zijn. Het is haar eerste museale fototentoonstelling.

Documentaire

Meteen na haar afstuderen van de Fotoacademie nam haar carrière al een grote vlucht. In 2009 won ze de Photo Academy Award voor het beste afstudeerproject met de serie Meisjes in de prostitutie. In 2013 won ze de Nationale Portretprijs met een foto van haar collega An-Sofie Kestelyn, die destijds ernstig ziek was.  

Beide prijzen werden uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag. Zo ontstond een warme band tussen het museum en de fotograaf. Als ze in opdracht werkt doet De Puy dat voornamelijk voor Vrij Nederland, de Volkskrant en Linda. Recent kwamen daar ook Bloomberg Businessweek en New York Magazine bij.   

De eerste week van haar reis werd ze gevolgd door documentairemaakster Simone de Vries en cameraman Maarten van Rossem. Halverwege voegden de twee zich nogmaals een week bij haar. De documentaire was te zien bij AVROTROS Close Up en is nu terug te zien: http://bit.ly/1PuqIGZ. Bij de tentoonstelling verscheen het boek If this is true, I’ll never have to leave home again. Uitgever is Ludion.

Datum:
19 maart 2016 / 26 juni 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0